Maaperän kunnostusmenetelmien teknistaloudellinen vertailu Krausen vanhan pylväskyllästämön alueelle Juuassa - Korhonen, Tuomas (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2013)
Opinnäytetyössä vertailtiin eri kunnostusmenetelmiä Juuassa sijaitsevalle vanhalle pylväskyllästämön alueelle. Työn tarkoituksena oli vertailun tuloksena saada paras mahdollinen kunnostusmenetelmä kohteelle. Työ toteutettiin Pohjois-Karjalan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toimeksiantona. Työssä vertailuun otettiin kaikki kohteelle sopivat kunnostusmenetelmät. Kunnostusmenetelmät valittiin vertailuun kesällä 2012 saatujen tutkimusten perusteella. Tutkimuksissa selvitettiin maaperän ominaisuuksia ja pilaavien aineiden määrä ja laatu. Tutkimuksissa pyrittiin myös parhaalla mahdollisella tavalla selvittämään alueen historiaa maanomistajilta ja Juuan kunnan viranomaisilta. Alue todettiin olevan voimakkaasti pilaantunut raskasmetalleilla, ja että alueella tulee suorittaa kunnostustoimenpiteitä. Parhaaksi mahdolliseksi kunnostusmenetelmäksi työn tuloksena on arvioitu massan-vaihto. Pilaantuneen maa-alueen kunnostus toteutettiin massanvaihdolla lokakuussa 2013. The purpose of this thesis was to compare different methods of restoration for the site of an old wood preservation facility located in Juuka. The goal was to find the most efficient method of restoration. The thesis was carried out as an assignment by the North Karelian Centre for Economic Development, Transport and the Environment. Each suitable method of restoration was compared within the work. The methods were chosen based on research done in the summer of 2012, in which the properties of the soil and the quality and quantity of contaminants within it were investigated. The re-search also gathered historical information of land usage by the land owners and the authorities of Juuka. The area was found to be highly contaminated by heavy metals and restorative actions were to be taken. The most suitable method of restoration was determined to be soil replacement, which was carried out during October of 2013.