"Ja se sama rumba jatkuu aina vaan." Kokemuksia päihdeongelmaisten asumisoloista Sodankylän kunnassa - Poikela, Janette (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2013)
Opinnäytetyön kuvaus: Opinnäytetyöni aiheena on päihdeongelmaisten asumisolot Sodankylän kunnassa. Tarkoituksenani on etsiä tietoa tukiasunnoista ja tukiasumispalveluista, sekä tuoda esille päihdeongelmaisten asumiseen liittyviä ongelmia paikallisella tasolla. Pyrin myös ottamaan selvää, millaisia palveluja päihdeongelmaiset itse kaipaavat asunnon hankkimiseen ja säilyttämiseen liittyvissä asioissa. Esittelen Sodankylän ja kerron paikallisista päihdeongelmaisille suunnatuista tukiasumispalveluista. Teoreettiset valinnat: Teoriaosuudessa kerron yleisesti termeistä jotka liittyvät asumiseen ja sen ongelmallisuuteen päihdeongelmaisten keskuudessa. Otan selvää erilaisista tukitoimista, joita on olemassa päihdeongelmaisille asunnon säilyttämistä ajatellen sekä rahallisista tuista, joita pienituloisen on mahdollista saada asumiseen liittyen. Metodologiset valinnat: Aineistonkeruumenetelmänä käytin teemahaastattelua. Haastattelin kolmea päihdeongelmaista asiakasta sekä joukkoa päihdeongelmaisten kanssa työskenteleviä henkilöitä Sodankylän kunnasta. Aineiston analyysimenetelmänä käytin sisällönanalyysia. Tulokset ja johtopäätökset: Opinnäytteessäni tulin siihen tulokseen, että päihdeongelmainen tarvitsee kunnollisen asunnon, jossa on mahdollisuus omaan tilaan. Kun nämä asiat ovat kunnossa, on myös helpompaa kontrolloida omaa päihteiden käyttöä ja säilyttää elämänhallinta. Sodankylän kunnassa tarvittaisiin sellainen toimija, joka tekisi päihdeongelmaisten kanssa töitä nimenomaan asumiseen sekä asunnon ylläpitoon ja säilyttämiseen liittyvissä asioissa. Olisi tärkeää, että esimerkiksi päihdehoidosta tultaessa asiakas pääsisi suoraan tukiasuntoon, joka toimisi hoidonjatkumona. Koska tällaisesta menetelmästä on jo saatu aikaan hyviä tuloksia, tulisi siihen panostaa kunnolla. Myös tukipalveluiden viemistä normaalin asuntokannan luokse tulisi kehittää. Description of thesis: My thesis tells about intoxicant abusers' housing and living conditions in Sodankylä municipality. I also try to find information about substance ...