PSOASin huoneistotarkastuksen sähköistäminen - Tast, Marko (Oulun seudun ammattikorkeakoulu, 2013)
Tutkimuksen tavoitteena oli huoneistotarkastuksen muuttaminen sähköiseksi ja tutkia sen vaikutusta prosesseihin ja laatuun. Työn toimeksiantaja oli Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö. Opinnäytteen tavoite oli toiminnan tehostaminen ja tarkastusten laadun parantaminen sähköisen huoneistotarkastuksen avulla. Teoreettisena viitekehyksenä on ollut prosessien kehittäminen ja laadun parantaminen. Tutkimuksen tehtävä oli muodostaa käsitys kirjallisuuden ja haastattelujen perusteella käsitys siitä, miten uusi toimintapa koetaan käyttäjien parissa. Tutkimustapa oli tapaustutkimus. Tämän tutkimuksen aineisto kerättiin käyttämällä puolistrukturoitua haastattelua eli teemahaastattelua. Teoriasta haettiin sopivia teemoja haastatteluun. Haastattelujen perusteella selvitettiin, miten prosessien muutos ja laadun parantaminen toteutuvat käytännössä. Huoneistotarkastuksessa otettiin käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla huoneistotarkastus suoritetaan ja tarkastuksen tulokset raportoidaan. Aiemmin huoneistotarkastukset täytettiin käsin paperilomakkeelle ja kaikki tieto piti saada mahtumaan yhdelle A4 lomakkeelle. Paperiraporteista ei saanut aina selvää, niiden laatutaso vaihteli ja kuvien käyttäminen oli mahdotonta. Tarkastuksen aikana otettujen kuvien avulla saadaan paremmin tietoa asunnon kunnosta ja siisteydestä kuin käsin kirjoitetuista raporteista. Mikäli asuntojen kuntoa ja siisteyttä halutaan seurata aktiivisesti, niin sitä pitäisi kysyä asukkailta. Pelkistä tarkastusraporteista ei selviä, miten asukkaat itse kokevat asunnon kunnon ja onko asiakkaan odotukset asunnosta pystytty täyttämään. The aim of this research was to find out how an electronic apartment inspection affects processes and quality. The study was commissioned Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (the Student Housing Foundation of Northern Finland). The objective was to improve the operational efficiency and the quality by electronic apartment inspection. The theoretical framework has focused to improve processes and quality. Based on the literature ...