Kerrostalon energiatehokkuuden parantaminen - Saukko, Jukka; Käräjäoja, Tapio (Centria ammattikorkeakoulu (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu), 2013)
Opinnäytetyö tarkastelee kahden kerrostalokiinteistön ja niihin sisältyvien tilojen energiatehokkuuden parantamista. Opinnäytetyössä tutkimme rakennusten läm-pövuotoja, ja tarkoituksena oli tuottaa selkeitä ohjeita taloyhtiölle ja yksittäisille asukkaille. Lisäksi tutkimme energiatehokkuusstandartteja liittyen rakennusten- ja ikkunoiden energiatehokkuuteen. Tutkimukseemme sisältyy kaksi kerrostalokiinteistöä sekä rakennuksissa olevat liiketilahuoneistot. Tutkimamme asuinkiinteistöt on rakennettu vuosina 1982 ja 1985. Lisäksi kuvasimme kerrostalokiinteistöjä lämpökameralla, jotta saisimme käsityksen kohteen nykytilanteesta. Kuvatessa ilmeni selkeitä vuotokohteita, joita on mahdollista korjata. Opinnäytetyön alussa tutustumalla kohteeseen rakennuspiirustuksiin ja tutkittiin aikaisempien vuosien energiankulutuksia. Teimme kyselyn asukkaille kartoit-taaksemme, missä huoneistoissa on alhaisia lämpötiloja sekä ilmanvetoa. Vastausten perusteella otimme yhteyttä tutkittaviin huoneistoihin ja liikkeisiin lämpökamerakuvausta varten. Kuvausten jälkeen tutkimme ja pohdimme tuloksia, joiden perusteella aloimme suunnitella parannusvaihtoehtoja. The purrpose of this thesis was to study the thermal leaks of apartment buildings and to make clear guidelines for residents and housing companies as well as suggestions for improving the energy efficiency of apartment buildings. The client of the project was Sami Alaraatikka from the property management company. The buildings that were studied in the thesis were the high - rise buildings of K rapuvirta housing company, built in 1982 and 1985 and located in Oulainen. The main focus of the work was to find out where there are cold air leaks in the high rise apartment homes and business premises as well as to study possible improvements to these sites. In addition, the thesis focused on discussing general energy efficiency standards and the types of buildings that require the energy certificate. The study was carried out by doing calculations of the thermal leaks in old windows and ...