Jaalan yhteismetsä - Syd, Isto (Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, 2013)
Jaalan yhteismetsä on perustettu vuonna 1949, kun Suomen valtio myi metsää maansa menettäneille Karjalan evakoille. Jaalan yhteismetsä on kooltaan 2 870 hehtaaria ja sillä on omistajina 125 osakasta (2013). Tämä opinnäytetyö kertoo, mitä on metsän omistus yhteismetsän osakkaana. Opinnäytetyön alussa käydään läpi yhteismetsää metsän omistuksen muotona. Työssä vastataan muun muassa seuraaviin kysymyksiin: mikä on yhteismetsä, miksi niitä on perustettu, miten yhteismetsään liitytään ja kenelle yhteismetsäomistus soveltuu. Työssä kerrotaan Jaalan yhteismetsästä alkuajoista tähän päivään, yhteismetsässä työskentelevistä henkilöistä ja niistä palveluista, joita se tarjoaa osakkaille. Työssä paneudutaan muuttuvaan metsälakiin, kerrotaan tärkeimmät muuttuvat lainkohdat ja miten muutokset vaikuttavat metsänomistajaan. Uusi metsälaki tulee voimaan vuoden 2014 aikana. Se tuo metsänomistajalle lisää vapautta oman metsän hoitamiseen haluamallaan tavalla. Lisäksi työssä käsitellään hoitokunnalta saatuja kysymyksiä ja kaikille Jaalan yhteismetsän osakkaille tehdyn kyselytutkimuksen tulokset. Kyselytutkimus antoi hoitokunnalle vahvan luottamuslauseen, muun muassa nykyisen hoitokunnan ajamalla yhteismetsän kasvatusstrategialla on selvä osakaskunnan tuki takana. Lopputuloksena on kattava raportti yhteismetsäasiaa ja tietopaketti Jaalan yhteismetsästä. Opinnäytetyötä voivat hyödyntää osakkaat, hoitokunnan jäsenet ja mahdolliset tulevat yhteismetsän osakkaat. Jaala jointly owned forest (in Finnish Jaalan yhteismetsä) was established in 1949, when the government of Finland sold forest to the evacuees from Karelia who had lost their lands to Russia. The area of Jaala jointly owned forest is approximately 2 870 hectares and it is owned by 125 shareholders (2013). This bachelor’s thesis describes the ownership of forest as a shareholder in a jointly owned forest. The beginning of the thesis describes jointly owned forest as a form of owning forest. It answers to questions such as what is a jointly owned forest, why they have been ...