Lyödään viisaat ämpäripäämme yhteen - Tervolan matkailun nykytilan kartoitus - Häätylä, Anssi-Petteri; Pistokoski, Pyry (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2013)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa Tervolan matkailun nykytilaa. Tavoitteena on saada todenmukainen kuva Tervolan matkailijasegmenteistä, matkailupalveluista ja matkailijoiden viipymästä. Työssä otetaan huomioon matkailijan ja matkailuelinkeinoharjoittajan näkökulmat. Tervolan kunta sijaitsee Lapin läänissä Rovaniemen ja Kemin välillä, nelostien varrella. Kunnassa on useita matkailuyrityksiä, mutta majoituskapasiteetit ovat yrityksissä pieniä, minkä vuoksi suuria ryhmiä ei voida ottaa vastaan. Matkailu halutaan silti pitää osana kunnan elinkeinotoimintaa. Työssä käytetään laadullista ja määrällistä tutkimusmenetelmää. Työn aineisto kerättiin matkailuelinkeinon harjoittajilta teemahaastatteluin ja matkailijoilta puolistrukturoiduin kyselylomakkein. Työn tietoperustassa keskitytään maaseutumatkailuun ja luontomatkailuun. Tietoperustaan syvennyttiin käyttämällä monipuolisesti kirjallisuutta ja internet-lähteitä. Työn tutkimustuloksista ilmeni, että Tervolan suurin matkailijasegmentti on ohikulkumatkailijat. Tästä syystä matkailijoiden keskimääräinen viipymä Tervolassa on lyhyt. Eniten matkailijat toivoivat Tervolaan lisää kahvila- ja ravintolapalveluita. Analysoimalla työssä kerättyä aineistoa ilmeni, että matkailun kehittämisessä kannattaisi tulevaisuudessa panostaa ohikulkumatkailijoiden viipymän pidentämiseen. Tervolassa pitäisi kehittää matkailuyrittäjien keskinäistä ja yrittäjien sekä kunnan välistä yhteistyötä. Paketoimalla Tervolan matkailupalveluita mahdollistettaisiin alueen markkinointi yhtenä kokonaisuutena. The purpose of this thesis is to survey the present state of the tourism of Tervola. The objective is to get a realistic picture from the tourist segments, tourism services of Tervola and the tourist’s duration of stay. In the work the points of view of the tourist and of the tourism industry entrepreneur are taken into consideration. The municipality of Tervola is located in the county of Lapland between Rovaniemi and Kemi, along the highway 4. In the municipality there are several ...