”Opimme et siel voi olla norppia ni ne elää siel vedes” – Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin norppatätitoiminnan toimintaideoita varhaiskasvatukseen - Koljander, Sanna (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2013)
”Opimme et siel voi olla norppia ni ne elää siel vedes” – Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin norppatätitoiminnan toimintaideoita varhaiskasvatukseen, 44 sivua, 2 liitettä, toimintakansio 26 sivua Saimaan ammattikorkeakoulu Sosiaalialan koulutusohjelma Lappeenranta Opinnäytetyö 2013 Ohjaaja: lehtori Outi Kokko-Muhonen, Saimaan ammattikorkeakoulu Tämä opinnäytetyö käsitteli Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin norppatätitoimintaa, joka on saimaannorppaan liittyvää päiväkodeissa tapahtuvaa ympäristökasvatusta. Työn tarkoituksena oli kartoittaa varhaiskasvattajilta norppatätitoiminnan kehittämisideoita sekä laatia saimaannorppaan liittyvä toimintakansio varhaiskasvattajan käyttöön. Työn taustalla oli Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin halu kehittää omaa ympäristökasvatustyötä varhaiskasvatuksessa sekä tarve koota konkreettisia, varhaiskasvattajille sopivia toimintaideoita liittyen Saimaaseen ja uhanalaiseen saimaannorppaan. Työssä käsitelty aihe oli ajankohtainen sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, ja työn tarkoituksena oli tuottaa varhaiskasvatuksessa hyödynnettävää tietoa Saimaasta ja uhanalaisesta saimaannorpasta. Opinnäytetyö koostuu raporttiosasta sekä toimintakansiosta. Opinnäytetyössä selvitettiin haastatteluin taipalsaarelaisen Metsäpolun päiväkodin varhaiskasvattajien kokemuksia norppatätitoiminnasta eli norppatädin vierailutuokioista päiväkodilla. Haastatteluin kartoitettiin tyytyväisyyttä norppatädin käynteihin sekä kerättiin tuokioiden kehittämisideoita. Haastattelussa esiin tulleiden toiveiden perusteella koottiin myös saimaannorppa-aiheinen ympäristökasvatuksellinen toimintakansio ”Norppatouhuja - vinkkivihko varhaiskasvattajalle”. Vihkonen on ladattavissa Suomen luonnonsuojeluliiton internet-sivuilla saimaannorppaan liittyvässä oppimateriaalipankissa. Opinnäytetyön tuloksena koottu saimaannorppa-, Saimaa- ja ympäristöaiheinen varhaiskasvatuksen vinkkivihkonen tukee Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin ympäristökasvatus- ja norppatiedotustoimintaa. Saimaannorppa- ja Saimaa- aiheinen vinkkivihkonen innostaa varhaiskasvattajaa suunnittelemaan omaa ympäristökasvatustoimintaansa erilaisten leikkien, pelien, askarteluideoiden, kirjallisuusvinkkien sekä tutkimusideoiden ja tehtävien avulla. Toimintakansion toimintaideoiden avulla lapsia voidaan innostaa tutkimaan omaa ympäristöään ja lähiluontoaan havainnoimalla, itse kokemalla ja toimimalla, kokeilemalla, aistimalla ja sekä leikin kautta oppimalla. Sympaattinen saimaannorppa toimii oivallisena innoittajana myös muun lähiympäristön tutkimiseen ja tuntemiseen. Mitä lapsena oppii tietämään ja tuntemaan, sitä haluaa aikuisenakin suojella. ”We learned that there can be ringed seals out there and that they live there in the water” – action ideas of the “Norppatätitoiminta” in South Karelia nature conservation district for early childhood education, 44 pages, 2 appendices, action folder 26 pages Saimaa University of Applied Sciences, Lappeenranta Health Care and Social Services, Degree Program in Social Services Bachelor ́s Thesis 2013 Instructor: Senior Lecturer Outi Kokko-Muhonen, Saimaa University of Applied Sciences This thesis addressed the “Norppatätitoiminta” of the South Karelia nature conservation district, which is The Saimaa ringed seal related environmental education organized in daycare centers. The background of this study was in the South Karelia nature conservation district’s desire to develop their own environmental education activities in early childhood education and a demand to compile concrete Saimaa-related activity ideas suitable for early childhood educators which were focused on the endangered Saimaa ringed seal. Objective of the study was to survey development ideas from early childhood educators related with the “Norppatätitoiminta” and to create a Saimaa ringed seal related action folder to be used by early childhood educators. Subject of the study was topical from both regional and national perspectives and it produced information about Lake Saimaa and the endangered Saimaa ringed seal, which is suitable for early childhood education. The thesis surveyed experiences related with “Norppatätitoiminta” by interviewing early childhood educators of the daycare center, Metsäpolku. Idea of the interviews was to survey experiences related with visits by the Norppatäti at the daycare. Satisfaction and development ideas regarding moments were also gathered. Based on the wishes brought up in the interviews, an environmental education focused action folder ”Norppatouhuja – vinkkivihko varhaiskasvattajalle” was compiled. This booklet is available for download from the internet pages of The Finnish Association for Nature Conservation. This early childhood and environmental education focused tip-booklet related to Lake Saimaa, that was produced as a result of this thesis, supports environmental education and the Saimaa ringed seal information sharing carried out by South Karelia conservation district. This tip-booklet inspires early childhood educators to plan their own environmental education activities by means of different kinds of plays, games, craftwork, literature as well as study ideas and puzzles. By means of this action folder children can be inspired to study their own environment and close proximity to nature by observations, try outs and action, sensing as well as by means of play. The sympathetic Saimaa ringed seal is an ideal source of inspiration also for studying and knowing other neighbourhood environments around us. What we will learn and know as a child, we will want to protect also as an adult.