Projekti Haaparannan Klippanin sairaanhoitajille psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lisäämiseksi työyhteisössä - Kinnunen, Anna-Mari (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2013)
2 TIIVISTELMÄ KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU Koulutusohjelma: Opinnäytetyön tekijä: Anna-Mari Kinnunen Opinnäytetyön nimi: Projekti Haaparannan Klippanin sairaanhoitajille psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lisäämiseksi työyhteisössä Sivuja (joista liitesivuja): 40 (6) Päiväys: Opinnäytetyön ohjaaja(t): Anneli Paldanius, Airi Paloste Projektityöni tarkoituksena oli kehittää työpaikallemme säännöllinen keskusteluryhmä sairaanhoitajille, jossa he keskustelevat työhönsä liittyvistä ongelmista ja asioista, jotka voivat olla huonontamassa työilmapiiriä. Keskustelutilaisuuksissa käsitellään asioita, jotka henkilökunta kokee tärkeäksi ja ajankohtaiseksi. Tilaisuuksia on tarkoitus jatkaa säännöllisesti. Projektin tavoitteena oli lisätä sairaanhoitajien psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia työyhteisössä. Psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lisääntyminen lisää työssäjaksamista, jolloin työntekijät jaksavat paremmin kehittää myös omaa työtään ja työyhteisöään. Teoreettisessa viitekehyksessä en käsittele fyysistä työhyvinvointia lainkaan, koska projektini painottuu psyykkisiin ja sosiaalisiin puoliin. Lisäksi viitekehyksessä selvitetään vuorovaikutusta ja sen merkitystä työyhteisön toiminnassa, tiimityötä sekä esimiehen ja alaisen suhdetta ja asemaa tiimiorganisaatiossa. Tein sairaanhoitajille pienimuotoisen kyselyn työhyvinvoinnista ja työssäjaksamisesta SWOT-analyysin avulla. Kyselyssä tuli esille tarve yhteiselle keskustelutilaisuudelle. Valitsin opinnäytetyön toteutustavaksi projektityön, koska sen avulla on mahdollisuus toteuttaa organisaatiossa tärkeäksi koettujen asioiden kehittämistä. Keskustelutilaisuudet käynnistetään syksyn aikana. Niitä on tarkoitus järjestää kerran kuukaudessa. Tilaisuuksissa keskustellaan asioista, jotka ryhmä kokee tärkeäksi. Asiasanat: Työhyvinvointi, Vuorovaikutus, Tiimityö Tiimityö 3 ABSTRACT KEMI-TORNIO UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Degree programme: Author: Anna-Mari Kinnunen Thesis title: Project for nurses at Haparanda Klippan, for improved mental and social welfare at ...