Nahkiaisen viljelyn kehittäminen Rantakestilän kalanviljelylaitoksella - Halttu, Mika (Turun ammattikorkeakoulu, 2013)
Nahkiaisen (Lampetra fluviatilis) istukasviljelyyn liittyviä yleisiä ja viljelypaikkaan liittyviä kehittämiskohteita selvitettiin Iijoen suulla sijaitsevalla Rantakestilän kalanviljelylaitoksella. Viljelyyn liittyvät ongelmat ovat siellä samoja kuin muuallakin, vaikka nykyiset tekniset ratkaisut ovat nimenomaan tälle hautomolle tyypillisiä. Veden lämpeneminen, pH:n laskeminen happamaksi ja erityisen runsas humuksen kertyminen aiheuttavat kuolleisuutta ja vaikeuksia arvioida tuotantoa. Käytännön viljelymenetelmiä kehitettiin työn edetessä. Lisäksi opinnäytetyö esittelee ratkaisuehdotuksia niihin ongelmiin, joita ei vielä saatu ratkaistua. Ratkaisuehdotuksina esitetyt toimenpiteet vesityksen ongelmien poistamiseksi ovat käyttökelpoisia muuallakin, samoin ongelmat ovat tyypillisiä useille hautomoille. Löydetyt ongelmat eivät ole ainoat nahkiaisen viljelyn ongelmat, sillä esimerkiksi poikkeuksellista emokalojen kuolleisuutta tai terveysongelmia ei tällä hautomolla ole esiintynyt, eikä näihin liittyviä ongelmia ole tarvinnut erikseen pohtia. Erilaiset suodatusvaihtoehdot humuksen poistamiseksi ja veden lämmittämisratkaisu haudonta-ajankohdan aikaistamiseksi perustuvat yleisiin vesiviljelyn käytäntöihin. Niitä yksin tai yhdessä soveltamalla ainakin Rantakestilän hautomolle voidaan kehittää parempia mahdollisuuksia viljellä nahkiaisistukkaita tuloksekkaasti. The possibilities of developing the farming methods of European river lamprey (Lampetra fluviatilis) were studied at the Rantakestilä fish farm at the Iijoki estuary in Northern Finland. The challenges in fish farming remain the same as elsewhere, even though the technical solutions are typical to this particular fish farm. Water warming, decreasing pH values and strong accumulation of humus cause fish mortality and difficulty in estimating production. The practical fish farming methods were developed as the work progressed. This study also proposes solutions to problems that could not yet be solved. The actions presented in this study to eliminate the problems in water topping up can be applied also elsewhere, because e.g. exceptional brood fish mortality or health issues have not occurred at this fish farm nor have these problems needed separate study. Various filtration methods to remove humus and water warming in order to advance incubation are commonly used aquacultural practices. By applying these methods separately or combined, it is possible to develop better opportunities for successful farming of lamprey larvae at the Rantakestilä hatchery.