Tule mukaan, sinä olet tärkeä! : Venäjältä Suomeen muuttaneiden henkilöiden osallistumismahdollisuuksien edistäminen järjestötoiminnassa - Kääriäinen, Hanna (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2013)
Opinnäytetyöni idea on lähtöisin Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunnan Venäjä-työryhmästä. Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta (JANE) on maakunnallinen yhteistoimintaelin, jonka jäsenet edustavat järjestöjä eri toimialoilta. Venäjä-työryhmä on yksi Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunnan työryhmistä. Opinnäytetyöni tavoitteena on tuoda esille Venäjältä Suomeen muuttaneiden henkilöiden kokemuksia järjestötoiminnasta sekä selvittää, millaista toimintaa Venäjältä Suomeen muuttaneet henkilöt haluaisivat järjestöiltä, mitkä tekijät edistävät ja estävät osallistumista järjestötoimintaan sekä miten Venäjältä Suomeen muuttaneiden henkilöiden osallistumismahdollisuuksia järjestötoimintaan voitaisiin parantaa. Opinnäytetyöni tulosten avulla on tarkoitus kehittää monikulttuurista järjestötoimintaa Pohjois-Karjalassa. Opinnäytetyöni tutkimuskysymykseksi muodostui se, miten Venäjältä Suomeen muuttaneita henkilöitä saataisiin aktiivisemmin ja enemmän mukaan järjestötoimintaan. Laadullisessa opinnäytetyössäni teemahaastateltiin seitsemää, aktiivista Venäjältä Suomeen muuttanutta, järjestötoimijaa. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin. Tulosten analysoinnissa hyödynnettiin koodausta, teemoittelua ja kvantifikointia. Opinnäytetyöni tulosten mukaan järjestötoimintaan osallistumista edistävät tai helpottavat sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan sekä ymmärrys järjestötoiminnasta, Venäjältä Suomeen muuttaneiden henkilöiden ystävät ja tuttavat, järjestötoimintaan mukaan kutsuminen, Venäjältä Suomeen muuttaneiden henkilöiden oma aktiivisuus, ”matalankynnyksen” toiminta sekä järjestötoiminnasta tiedottaminen. Tulosten mukaan asioiden tiedottaminen venäjän kielellä nousi keskeiseksi kehittämistarpeeksi. Opinnäytetyöni tuloksia voidaan hyödyntää monikulttuurisen järjestötoiminnan kehittämisessä sekä Pohjois-Karjalassa että valtakunnallisesti. The idea for the thesis came from a group called Working group on Russia which is a part of JANE, a Regional Council of NGOs in North Karelia. The aim of ...