Kosher-ruokaohjeistus matkailuyritykselle - Leppiaho, Erja (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2013)
Opinnäytetyöni tavoite oli laatia kosher-ruokaohjeistus matkailuyritykselle. Toimeksiantajakseni tälle työn sain samassa aikuisryhmässä opiskelleen Teija Kaaretkosken, joka omistaa pitopalveluyrityksen Sodankylässä. Tietoperustaa asiaan keräsin eri kirjalähteistä sekä internet-sivustoilta. Lisäksi olin yhteydessä Suomen juutalaisten seurakuntien ylirabbi Simon Livsoniin. Hän on ensimmäinen suomea puhuva rabbi Suomessa ja tekee paljon töitä tuodakseen kosher-ruuan ja kosher-sertifikaatit tutuksi suomalaisille yrityksille ja kuluttajille. Kävin myös tutustumassa Helsingissä kosher-deli-liikkeeseen, josta voi myös tilata tuotteita ympäri Suomen. Opinnäytetyöhöni olen kerännyt perustietoa tiivistetysti itse juutalaisuudesta, juutalaisista juhlapyhistä sekä juutalaisesta ruokakulttuurista. Rinnalle olen ottanut suomalaiset elintarvikehygienia vaatimukset, joita olen verrannut kosher-määrityksiin. Raaka-aineiden saatavuuden osalta olen maininnut muutamia erityistuotteita, mutta perusraaka-aineet voi hankkia ihan päivittäis-tavarakaupoista. Niiden osalta löytyy internetistä sivustot, joilta voi tarkistaa onko elintarvike hyväksyttyjen tuotteiden joukossa. Oma johtopäätökseni tämän opinnäytetyön tekemisen jälkeen on se, että on täysin mahdollista palvella kosher-ruokavaliota noudattavia asiakkaita. Tämä edellyttää kosher-määrityksiin perehtymistä, erittäin hyvää elintarvikehygieniatietämystä sekä näiden asioiden tekemistä käytännössä ajatuksen kanssa. Opinnäytetyöni lopputuotoksena valmistui kosher-ohjeistus matkailuyritykselle. Avainsanat erikoisruokavaliot, kosher, juutalaisuus, parve, dairy, sertifikaatti The goal of this thesis was to write kosher diet instructions for a tourism company. The commissioner of this thesis is Kaaretkoski representation and feast service which locates in Sodankylä. Information on Judaism and the kosher diet was gathered from different sources; literature and various Internet sites. Also Simon Livson, rabbi at the synagogue in Helsinki, was contacted. Livson is the first Finnish ...