Potilasohje ruokatorven syöpää sairastavalle : Tietoa ruokatorven syövästä ja sen hoidosta - Haataja, Marja; Moore, Sirpa (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2013)
Suomessa ruokatorven syöpään sairastuu vuosittain yli 200 ihmistä. Tyypillinen ruokatorvisyöpäpotilas on iäkäs mies, jonka keski-ikä diagnosointihetkellä on noin 70 vuotta. Ruokatorven syövän tyypillisin oire nielemisvaikeus ilmenee yleensä vasta, kun kaksi kolmannesta ruokatorvesta on ahtautunut ja kasvain on edennyt jo pitkälle. Levinneeseen ruokatorven syöpään sairastuneen paranemisen ennuste on huono, sillä suhteellinen viiden vuoden elossaololuku on miehillä 1 prosentti ja naisilla 4 prosenttia. Pohjois-Karjalan alueen ruokatorvisyöpäpotilaiden leikkaushoito on keskitetty Pohjois-Karjalan keskussairaalaan, ja tämä toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin osasto 2G:n toimeksiannosta. Opinnäytetyön tarkoitus oli kehittää potilasohjausta kokoamalla tietoa ruokatorven syövästä ja sen hoidosta kirjallista potilasohjetta varten. Opinnäytetyön tehtävä oli tuottaa Ruokatorven syöpä -potilas-ohje osaston käyttöön. Opinnäytetyöraportin lääketietieteen ja hoitotyön osuudet annettiin osastolle materiaaliksi ruokatorven syöpää sairastavien potilaiden hoitajille. Potilasohjeessa käsitellään ruokatorven syövän oireita, tutkimus- ja hoitomuotoja sekä potilaan kivunhoitoa, ravitsemusta ja henkistä jaksamista. Potilasohjetta voidaan käyttää potilaan suullisen ohjauksen tukena. Jatkotutkimusaiheiksi nousivat omien potilasohjeiden tekeminen kuratiivisesti ja palliatiivisesti hoidettaville potilaille. Toinen jatkotutkimusaihe olisi myös sähköisen potilasohjeen luominen sairaalan intranet- tai internet-sivuille. Annually over 200 people get oesophageal cancer in Finland. A typical cancer patient is a 70-year-old man. The most common symptom of oesophageal cancer is dysphagia, that is, difficulty in swallowing, which normally does not present itself until the oesophagus has narrowed to one third of normal and the cancer has spread. The prognosis of wide spread cancer is poor. The survival rate after 5 years is only 1 % in men and 4 % in women. All the oesophageal cancer operations in North Karelia region are performed in North ...