Lähiruoka ja kuluttajan ostokäyttäytyminen Pohjois-Suomessa ja Espoossa - Kovalainen, Tanja (Laurea-ammattikorkeakoulu, 2013)
Tässä tutkimuksellisessa opinnäytetyössä oli tavoitteena selvittää eroja kuluttajien lähiruoan ostamisessa Pohjois-Suomen ja Espoon välillä. Tarkoituksena on, että tutkimustuloksia voitaisiin hyödyntää Pohjois-Suomen elinkeinoelämässä. Tutkimuksen toteutuksessa analysoitiin Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toteuttamaa kyselytutkimusta Espoon alueen ruokakaupoissa sekä vertailtiin niistä saatuja tuloksia valtakunnallisesti toteutettuun Suomi Syö –tutkimukseen. Tästä tutkimuksesta vertailun kohteeksi on otettu Oulun ja Lapin läänin kuluttajien vastaukset. Opinnäytetyön teoreettisena viitekehyksenä olivat lähiruoasta julkaistu kirjallisuus ja aiemmat tutkimukset sekä kuluttajien ostokäyttäytyminen. Tutkimuksessa käytettiin valmista aineistoa, joka oli kerätty lomakehaastattelulla ja postikyselyllä. Kvantitatiivista aineistoa on analysoitu suorilla jakaumilla ja ristiintaulukoinnilla. Tutkimuskysymyksenä oli: Onko kuluttajien lähiruoan ostamisessa eroja Pohjois-Suomen ja Espoon välillä? Keskeisenä tutkimuksen tuloksena esille tuli, että Espoossa ostettiin lähiruokaa useammin Oulun ja Lapin lääniin verrattuna. Espoon kuluttajat nostivat tärkeiksi seikoiksi lähiruoan ostamisen avulla työllisyyden ja talouden tukemisen. Oulun ja Lapin läänissä lähiruoan puhtaus, terveellisyys, maukkaus, tuoreus ja laadukkuus nousivat tärkeiksi ostoperusteiksi. Työssä saatiin esille useita kehityskohteita, joiden avulla voidaan edistää Pohjois-Suomen lähiruoan tuotantoa, tuotteistamista tai esimerkiksi tuotekehitystä. Oulun ja Lapin läänin kuluttajien lähiruoan ostotiheyden lisääminen on yksi kehityskohteista. Tuloksien mukaan lähiruokaa pidetään myös kalliina Pohjois-Suomessa. Local Food and Consumer Buying Behavior in Northern Finland and Espoo In this research-based thesis the objective was to solve the differences between consumers’ local food buying habits in Northern Finland and Espoo. The purpose is that the research results could be used by the industry of Northern Finland. In this research a survey conducted by ...