Esimiestyökokeilu kauneudenhoitoalan ketjuyrityksessä : kohdeyritys Tuccabaja Company - Sipovaara, Mari (Turun ammattikorkeakoulu, 2013)
Kauneudenhoitoalalla sopimusyrittäjämäinen toiminta on lisännyt kasvuaan. Ketjuyritysten koko kasvaa sekä toiminta monipuolistuu ja laajenee kaiken aikaa. Se asettaa haasteita työyhteisössä toimimiseen, henkilöstön hallintaan sekä sääntöjen noudattamiseen. Henkilöstön määrän kasvaessa ja persoonien kohdatessa ilmenee erilaisia lieveilmiöitä, niin positiivisia kuin negatiivisia. Yritysten resurssit ovat rajalliset näiden asioiden kehittämisessä ja niihin paneutumisessa. Kehitystyön kohteena toimi kauneudenhoitoalan ketjuyritys, jolla on 10 toimipistettä Pohjois-Suomessa. Yritykseen toteutettiin esimiestyökokeilujakso, jonka tavoitteena oli saada selville, onko esimieskäytännöllä oleellisia positiivisia vaikutuksia yrityksen työympäristöissä havaittuihin ongelmiin sekä toimipisteiden tuottavuuteen, tuloksiin ja työilmapiiriin. Kehitystyön pohjana ja tutkimusaineistona käytettiin esimiestyön ja johtamisen sekä työhyvinvoinnin kirjallisuutta. Kirjallisuuden kautta tarkasteltiin kehitystyön tavoitteita, kohdeyrityksen henkilöstöä ja sen toimintamallia sekä ilmenneitä ongelmia, joihin haettiin ratkaisuja. Menetelminä työssä käytettiin käytännön tilanteessa tapahtuvia haastatteluita ja havainnointia työyhteisön päivittäisessä toiminnassa, sekä kyselymenetelmää kokeilujakson päätteeksi. Näiden menetelmien ja tavoitteista saatujen tulosten perusteella todettiin jakson päätteeksi, että kokeilujaksolla oli haluttuja positiivisia vaikutuksia. Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen parani, uudenlainen selkeämpi käytäntö vaikutti positiivisella tavalla työilmapiiriin, koettiin että uudenlainen toimintatapa toi kaivattua selkeyttä toimipisteiden päivittäiseen yleiseen toimintaan. In beauty care, sizes of chain stores are growing and the operation is increasingly expanding all the time. Same time employee policy is no longer as common as in the past, the entrepreneur operational model activity has increased in popularity It causes challenges to working in the work community, to staff management and to compliance. The staff expansion, the increasing number and variety of personalities in a collision occurs side-effects, negative and positive. Corporations resources are limited to develope and focus on these issues as well as possible. The target in this development work is a beauty chain company, which has 10 locations in northern Finland. The company had a period in wich it tested to work with managers, the aim of which was to get find out if it has substantial positive impact on identified problems in the company’s working environment, offices productivity, results and working atmosphere. The basis used for the development work and research is literature managing with management, leadership and welfare at work. Through the literature is mirrored the development goals, the target company's staff and its format, and problems in which the solutions were sought. The methods used in this research were interviews in practical situations at the workplace, observation in daily activities, and conduct survey method after the trial period. At the end of the period, it was found that based on these methods and results from the aims, the trial period had the desired positive effects. Liitteenä alkubriiffaus ja ohjeet sopimusyrittäjille, liikevastaavan työtehtävät, kokeilujakson kysely ja siitä saadut vastaukset