INTTRA-PORTAALIN KÄYTTÖÖNOTON HYÖDYT JA HAITAT CASE: NORILSK NICKEL HARJAVALTA OY - Heino, Mika (Satakunnan ammattikorkeakoulu, 2013)
Tutkimus tehtiin Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle, joka on Harjavallassa toimiva venäläisomistuksessa oleva metalliteollisuuden yritys. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kannattaisiko yrityksen ottaa käyttöönsä Inttra-portaali vientitoimintaa harjoittaessaan. Aihetta lähestyttiin seuraavilla tutkimuskysymyksillä: Mikä on Inttra-portaali ja mitä sen käyttöönotto mahdollisesti vaatii? Millä tavoin ohjelma voisi hyödyttää Norilsk Nickel Harjavalta Oy:tä? Mitkä varustamot käyttävät Inttra-portaalia toiminnassaan? Mitä mieltä Inttra-portaalin jo käyttöönsä ottaneet yritykset ovat ohjelmasta? Onko olemassa muita vastaavien palveluiden tarjoajia? Työn teoreettisessa osiossa käsiteltiin Inttra-portaalia, muita internetissä toimivia vientiportaaleja, huolitsijoiden roolia merikuljetuksissa, sekä vientidokumentaatiota. Työn empiirisessä osuudessa taas haastateltiin Inttra-portaalin käyttöönottoa harkinnutta kansainvälistä kauppaa harjoittavaa yritystä, sekä kahta huolitsijaa. Inttra-portaalin toivottiin helpottavan konossementin hyväksymisprosessia, minkä vuoksi myös Norilsk Nickel Harjavalta Oy:ssä konossementtien korjaamiseen kuluva työaika pyrittiin selvittämään. Tutkimusmenetelmänä teoriaosuutta tehtäessä käytettiin pöytätutkimusta. Empiirisessä osuudessa käytettiin kvalitatiivista menetelmää suorittamalla puolistrukturoidut haastattelut kahdelle huolitsijalle ja yhdelle kansainvälistä kauppaa harjoittavalle yritykselle. Konossementtien korjaamiseen kuluvaa työaikaa Norilsk Nickel Harjavalta Oy:ssä selvitettiin seurantatutkimuksella, jonka täyttämiseen osallistui kolme yrityksen palveluksessa olevaa vientiassistenttia kahden viikon ajan. Tuloksien perusteella Inttra-portaali on nykyaikainen vientitoimintaa helpottava järjestelmä, joka tarjoaa useita sovelluksia vientiyritysten käyttöön. Tutkimustulosten perusteella Inttra-portaalin käyttöönotto olisi kannattavaa Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle, koska se tarjoaa useita ohjelmia ja sovelluksia, jotka ovat yrityksen harjoittaman liiketoiminnan kannalta hyödyllisiä ja prosessia helpottavia. Ohjelman tuottamasta ajansäästöstä ei kuitenkaan voida seurantatutkimuksen lyhyen seuranta ajanjakson vuoksi päästä varmuuteen. The study was implemented on behalf of Norilsk Nickel Harjavalta LTD which is a Russian owned company operating in the field of metal industry. The purpose of the thesis was to find out whether the company should start using Inttra shipping portal in their export procedures. Five research questions were used to help better under-stand the subject: What is Inttra shipping portal and what kind of procedures does introduction of the portal require? In which way the program might benefit Norilsk Nickel Harjavalta LTD? Which carriers are currently using the program? What do companies that are already using Inttra shipping portal think about the program? Are there any other similar service providers? Theoretical part of the thesis covered Inttra shipping portal, role of the forwarding company in sea shipments and export documentation. In empirical part of the thesis two forwarders and one company working in the field of international business were interviewed. Norilsk Nickel Harjavalta LTD was hoping that Inttra shipping portal would be a solution to speed up their bill of lading processes. To find a baseline for comparison a study to find out exactly how much working time does bill of lading process take was carried out. Research method in the theory part was a desk research. In empirical part, study was implemented by using qualitative method in a form of conducting half structured in-terviews with two forwarders and a company which has international business trans-actions. In order to find out how much working time bill of lading process takes a two week follow-up study was executed in Norilsk Nickel Harjavalta LTD with help of three export assistants working for the company. According to the study results Inttra shipping portal is an up-to-date program which makes export procedures easier by offering a number of solutions for shippers. Re-sults showed that Inttra shipping portal would be a viable solution for Norilsk Nickel Harjavalta LTD because it offers several programs and applications which would be useful and helpful when considering company’s business transactions. However it is not possible to reliably determine how much working time Inttra shipping portal would save based on the short follow-up study conducted in the company.