Energiapuubarometri – Lapin yksityismetsänomistajat energiapuun tuottajina - Laitamaa, Anni (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2013)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää Lappilaisten yksityismetsänomistajien suhtautumista energiapuun tuotantoon ja käyttöön, energiapuun myyntiin vaikuttavia tekijöitä sekä halukkuutta tarjota energiapuuta myyntiin. Lisäksi tutkimuksella kartoitetaan metsänomistajien tiedontarvetta energiapuuasioissa. Tutkimuksen aineisto kerättiin postikyselynä syksyllä 2012. Otokseen kuului 400 lappilaista yksityismetsänomistajaa ja näistä kyselyyn vastasi 136. Vastausprosentiksi muodostui 34 prosenttia. Tutkimuksen aineisto analysoitiin tilastollisella SPSS – ohjelmalla, jonka avulla laadittiin myös kuvaajat ja ristiintaulukoinnit. Lapin yksityismetsänomistajat suhtautuvat energiapuunkäyttöön hyvin myönteisesti. Energiapuunkorjuun tärkeimpinä etuina nähdään metsänomistajan paremmat puuntuotantomahdollisuudet sekä metsänhoidolliset edut. Lapin metsänomistajien energiapuutietoudessa on selvästi parantamisen varaa. Erityisesti energiapuun tukiasioihin halutaan saada selvennystä. Metsänomistajat haluavat saada tietoa energiapuuasioista mieluiten metsäalan toimijoiden kautta sekä julkaisuista. Lähestulkoon kolmannes kyselyyn vastanneista on myynyt energiapuuta. Energiapuun myynnin aktiivisuuteen vaikuttavat eniten metsänomistajan ikä ja metsälön koko. Riittävä tietämys energiapuuasioista on merkittävä energiapuukauppaa aktivoiva tekijä. Voimassa olevalla metsätaloussuunnitelmalla on myös energiapuun myyntiin ohjaava vaikutus. The aim of the study is to determine Lappish private forest owners’ opinions of energy wood use and harvesting, factors behind the sales decisions and willingness to supply energy wood on commercial markets. It also describes the level and needs of energy wood knowledge. The data were collected by a postal survey in fall 2012. The sample consisted of 400 private forest owners of Lapland of which 136 responded. The response rate was 34 per cent. The data was processed with the SPSS program with which the diagrams and cross tabulation were also created. Lappish private forest owners have a very positive ...