Hounijoen ja Rakkolanjoen koskikartoitus ja kunnostustarveselvitys - Lindgren, Anna (Turun ammattikorkeakoulu, 2013)
Tämä opinnäytetyö on osa Rivers and fish, our common interest (RIFCI) -hanketta, jonka tavoitteena on saavuttaa jokiluonnon hyvä tila Mustajoen ja Rakkolanjoen vesistöissä Suomen ja Venäjän puolella sekä Vammeljoen vesistössä Karjalan kannaksella. Hankkeen tavoitteena on myös säilyttää arvokkaat kalakannat. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Hounijoen ja Rakkolanjoen Suomen puolen mahdollisuuksia taimenen sekä muiden vaelluskalojen lisääntymis- ja elinympäristönä. Tutkimusalueiden koski- ja virtapaikat kartoitettiin maastokäynnein kesällä ja syksyllä 2012. Samalla arvioitiin niiden nykyistä soveltuvuutta taimenen lisääntymis- ja elinympäristönä sekä mahdollista kunnostustarvetta. Osassa kohteissa suoritettiin myös sähkökoekalastuksia vesistön kalaston selvittämiseksi.Hounijoen ja Rakkolanjoen vesistöalueilla Suomen puolella on hyvin koskipinta-alaa taimenen lisääntymis- ja poikastuotantoa varten, mikäli koskipaikoilla suoritetaan tarvittavia kunnostustoimenpiteitä. Jotta taimenen luontainen elinkierto saataisiin palautettua vesistöön, tulisi kalojen nousu Venäjän puolen nousuesteiden yli turvata tulevaisuudessa. Vesistöalueella tulisi tehdä tarvittavia toimenpiteitä valuma-alueilla, etenkin Rakkolanjoen valuma-alueella, jotta vedenlaatu paranisi. This thesis is a part of the project Rivers and Fish – Our Common Interest (RIFCI), in which the goal is to obtain a good condition of the river environment in rivers Mustajoki and Rakkolanjoki in Finland and Russia and in river Vammeljoki in Karelia. Another goal for the project is to preserve the valuable fish stocks. The aim of this thesis was to study the possibilities of rivers Hounijoki and Rakkolanjoki in Finland as breeding environments and habitat for trout and other migratory fish. The field surveys of the study area were conducted during the summer and autumn 2012. At the same time, the current suitability of the study area as trout’s breeding environment and habitat and the possible restoration needs were evaluated. In some rapids, electrofishing was used to investigate fish stock.In rivers Hounijoki and Rakkolanjoki, there are plenty of rapids for trout’s reproduction provided that the needed restorations are made. In order to restore a natural trout life cycle into these rivers, fish migration over the dams in Russia should be secured in the future. To improve water quality, necessary actions in the river basin should be taken.