Pientalon energiakorjausopas - Vimpari, Suvi (Oulun seudun ammattikorkeakoulu, 2013)
Suurin osa Suomen asuntokannasta on peruskorjauksen tarpeessa. Korjaus- ja muutosrakentamiseen tulee kuluvan kesän aikana voimaan laki, joka pyrkii pienentämään tämän rakennuskannan energiankulutusta kuudella prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Pientalon säännöllinen huoltaminen pitää elinkustannukset hallinnassa ja auttaa säilyttämään talon arvon pitempään. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on ohjata pientalon korjausrakentajaa tulevaan lakiasetukseen ja energiatehokkaisiin korjauspäätöksiin. Opinnäytetyö tuo esiin remonttikohteen energiamääräykset, suunnittelun, energiankulutuksen ja uusiutuvan energian lähteet sekä energia- ja korjausavustukset. Lopputuloksena syntyi pientalojen energiakorjauksiin opas, joka on tiivistetty muoto opinnäytetyöstä. Oppaan toivotaan innostavan ihmisiä parantamaan kotiensa energiatehokkuutta ja terveyttä sekä käyttämään uusiutuvia energianlähteitä. Lisäksi oppaasta saa tietoa kunnan korjauslupaprosessista. Työn tilaajana toimi Rovaniemen kaupunki. Most of Finland's housing stock is in need of renovation. During this summer is a statute coming into force, which seeks to reduce the energy consumption by six percent from this building stock by the year 2020. Regular maintenance of a building keeps living costs in control and also helps to retain its value for a long time. The aim of this thesis is to guide the single-family house owners to renovate energy efficient way their houses and introduce the law. The thesis deals the provisions, renovation design, energy consumption, renewable energy sources and energy and repair grants. The result is a single-family houses energy renovations guide, which is a summary of the thesis. The guide is hoped to inspire people to improve the energy efficiency of their homes as well as the use of renewable sources of energy. This guide also provides information from repair authorization process in Finland. The work was commissioned by the City of Rovaniemi.