Seitsemisen metsien käytön historiaa 1800-luvulta tähän päivään - Niittylahti, Anne (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2013)
Opinnäytetyöni kertoo Ikaalisissa ja Ylöjärvellä sijaitsevan Seitsemisen kansallispuiston metsien historiasta ja siitä, miten metsien monimuotoinen historia on näkyvissä puiston kävijöille vielä tänäkin päivänä. Tein työni Metsähallituksen Seitsemisen luontokeskukselle, jossa työskentelin asiakasneuvojana vuonna 2011. Opinnäytetyöni aikajana rakentuu välille 1800–2013, jolta ajalta nykyisen Seitsemisen kansallispuiston metsien käytön historia on peräisin. Kyseisellä aikarajauksella pystymme keskittymään myös tarkemmin nimenomaan Seitsemisen Metsähallituksen aikoihin. 1800-luvulta alkava aikakausi on jaoteltu opinnäytetyössä kolmeksi eri kokonaisuudeksi: 1800-lukuun sekä aikaan välillä 1900–1982 ja 1982–3013. Seitsemisen kansallispuiston metsien käytön historia on värikästä ja monipuolista, minkä vuoksi aineistoa ja tietoa aiheeseen liittyen riitti kiitettävästi. Tänä vuonna, 2013, tasan kolmekymmentä vuotta suojeltuna ollut kansallispuisto on erityisen tunnettu historiassa voimakkaan metsätalouskäytön puolesta: alueen metsistä korjattiin paljon puuta esimerkiksi sotakorvauksiksi 1940-luvulla. Puunkorjuun kautta Seitsemisestä kulkeutui puita paljon sahatavaraksi myös uittoreittejä pitkin. Tämän lisäksi Seitsemisessä puutavaraa käytettiin myös tervan ja puuhiilen valmistukseen, mistä kansallispuistossa löytyy merkkejä tervahautojen ja sysimiilujen muodossa. Talouskäytön ohella Seitsemisen kansallispuistosta löytyy myös suojelullisesti erityisiä kohteita. Kansallispuiston alueelle on perustettu luonnonhoitometsiä ja osa talousmetsäalueistakin on säilynyt melko luonnontilaisina. Kaikkein tunnetuin ja merkittävin suojeltu metsäalue on Multiharju. Multiharjun aarniometsä on ollut suojeltuna aina vuodesta 1910 ja tiettävästi alue on ollut myös tätä ennen ainakin pääosin luonnontilaista aluetta. Opinnäytetyössä keskitytäänkin kansallispuiston kohteista eniten juuri Multiharjun alueeseen sen ainutlaatuisuutensa vuoksi. This bachelor’s thesis tells about the history of Seitseminen National Park and how its’ various history is still visible in the present. Seitseminen National Park is located in the area of Ikaalinen and Ylöjärvi. This thesis is made for the Seitseminen Visitor Center where I worked in 2011. Seitseminen Visitor Center stands under Metsähallitus. The timeline of this thesis concentrate between 19th and 20th century, and also about the latest decades of Seitseminen National Park. This is because the history of Seitseminen forests essentially begins from the 19th century. The main focus of this thesis is in the times of Metsähallitus. The whole timeline of this thesis has been divided into three pieces: the first tells about 19th century, the second about the years between 1900 and 1982 and the third about the years between 1982 and now, 2013. The history of Seitseminen area is wide-ranging and this is why there was plenty of material to use for this thesis. The Seitseminen National Park has been established in 1982. Last year, in 2012, the park has been conserved exactly 30 years. Nevertheless, the park’s history is famous for its forestry. Some trees from Seitseminen area have been logged for the war reparations in 1940’s. Log-rafting was a famous way to transport the trees to the saw mills and it is possible to see those old log-rafting routes in today’s park. Among the saw material, people of Seitseminen made also tar and charcoal from wood. Therefore the visitors of Seitseminen can see historical signs of tar and coal making in the form of tar-burning pits and old-fashioned charcoal mills. Although the history of Seitseminen is well-known for forestry, there are areas which are famous for their conservation value. There are some so called naturally treated forests and conserved areas in Seitseminen. The most famous and the most remarkable area is the Multiharju taiga forest. The area in question has been conserved since 1910 and people believe that it has been virgin forest even before that. This thesis concentrates also in that unique area and its’ history.