Leffafestari ja kumppanit : Käsityksiä yhteistyöstä - Mattila, Ville (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2013)
Opinnäytetyöllä on tarkoituksena luoda katsaus tapahtuman ja sen sidosryhmien yhteistyöhön. Opinnäytetyön pääasiallisena tarkoituksena on koota tietoa opinnäytetyön tilaajalle Nordic Glory Festival ry:lle, sen sidosryhmä toiminnasta, tähtäimenä sponsorointiyhteistyökumppanuuden kehittäminen. Yhdistys järjes- tää Arktisen Upeeta – elokuvafestivaalia ja opinnäytetyö tarkastelee festivaalille tärkeistä näkökulmista yhteistyökumppanuutta ja sponsorointia yleisesti tapahtumatuotannon kentällä. Tutkimuksen tavoitteena on antaa kuvaa yhteistyökumppanuuden haasteista ja mahdollisuuksista. Tutkimuksen tulosten perusteella on tarkoitus kehittää festivaaliorganisaation ymmärrystä yhteistyökumppanuuksien tuomista hyödyistä ja vastuista. Tutkimuksessa haastateltiin Arktisen Upeeta –elokuvafestivaalin erityyppisiä kumppaneita ja mahdollisia uusia kumppaneita. Haastattelut käytiin teemahaastatteluna ja ne nauhoitettiin, jonka jälkeen aineisto analysoitiin ja siitä pyrittiin poimimaan oleelliset tiedot yhteistyökumppanuuden kannalta. Kulttuuritapahtuman erikoisuus on se, että se jää elämään muistoihin. Kulttuuritapahtuma on monen kulttuurialan toimijan tulos, jossa viestintä ja luotettavuus pelaavat suurta roolia. Yhteistyökumppanuuksilla pyritään tekemään tapahtumasta sujuva ja miellyttävä kokonaisuus. Tähän kokonaisuuteen voi hyvällä sponsorilla saada mahdollistettua vieläkin upeampi elämys. Hyvin toimiva yhteistyökumppanuus saattaa saada tapahtuman kukoistamaan ja lisää alalla toimivien tietoisuutta sponsoroinnin luomista mahdollisuuksista tapahtumalle, yleisölle ja yhteistyökumppaneille. Hyvä kumppanuus hyödyttää pitkässä juoksussa koko alaa, työllistäen lisää ihmisiä kulttuurialalle. Väärin käytettynä se vaikuttaa tapahtumaan negatiivisesti ja karkottaa tapahtuman yhteistyökumppanit ja yleisön. Sponsorointia eli yhteistyökumppanuutta ei pitäisi aliarvioida, vaan tietää sen arvo ja vastuu. Oikein arvostettuna sillä on suuri arvo monelle alla toimivalle. Täydellisesti toteutettuna yhteistyökumppanuuksista jää parempi maku ...