35–45-VUOTIAIDEN MIESTEN LIIKUNTATOTTUMUKSET ENONTEKIÖN KUNNASSA - Mämmelä, Antti; Mölsä, Jaakko (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2013)
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Enontekiön kunta. Kunnalla on tavoitteena, että kaikki kunnan asukkaat liikkuisivat vähintään UKK-instituutin liikuntasuositusten mukaisesti. Opinnäytetyömme tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon enontekiöläiset 35–45-vuotiaat miehet liikkuvat tällä hetkellä, sekä selvittää heidän mielipiteitään siitä, kuinka kunta voisi helpottaa liikunnan harrastamista. Omat tavoitteemme opinnäytetyöprosessissa olivat syventää tietoa tutkimuksen tekemisestä, tiedonhausta ja terveydenedistämisestä liikunnan avulla. Opinnäytetyömme tarkoituksena oli tehdä kvantitatiivinen tutkimus miesten liikuntatottumuksista. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeilla ja puhelinhaastatteluilla. Lomakkeet lähetettiin kaikille ikäluokan miehille, joita kunnassa on yhteensä 92. Lisäksi haastattelimme puhelimitse ne henkilöt, jotka eivät postitse vastanneet. Kyselyyn vastasi 37 henkilöä, jolloin lopullinen vastausprosentti tutkimuksessa oli 40. Kehittämisideoita kunnalle saimme kyselyn avoimilla kysymyksillä jonkin verran. Tulosten perusteella suurimmalla osalla miehistä terveysliikunnan suosituk-set eivät täyty ja liikkumisessa on selkeitä puutteita suhteessa liikuntasuosituksiin. Joitakin selkeästi aktiivisesti ja riittävän monipuolisesti liikuntaa har-rastavia henkilöitä kohderyhmästä löytyi. Lähes kaikilla henkilöillä arki- ja hyötyliikuntaa tulee runsaasti. Myös muissa vapaa-ajan harrastuksissa, kuten metsästyksessä, kalastuksessa ja marjastuksessa tuleva liikkuminen korostuivat. Työssäkäyvillä tuli lisäksi työhön sisältyvää liikuntaa huomattavasti, työmatkaliikuntaa puolestaan ei esiintynyt juurikaan. Kestävyysliikuntasuositukset täyttyivät parhaiten ja sitä harrastettiin kohtalaisen aktiivisesti, lisäksi sitä täydentävät arki-, hyöty- ja työliikunta. Lihaskuntokuntoharjoitteet puuttuivat noin kahdelta kolmasosalta vastaajista. Suurimmat puutteet olivat havaittavissa pallopelien ja muiden liikehallintaa kehittävien lajien harrastamisessa, myös venyttely oli vähäistä ja vain noin yksi neljäsosa harrasti ...