VÄHITTÄISKAUPAN PERUSTAMINEN VENÄJÄLLE. : Case: Halpa-Hallin mahdollisen myymälän perustaminen Petroskoihin - Stivkina, Nadezda (Centria ammattikorkeakoulu (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu), 2013)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda tietopaketti Venäjällä kauppaa aloittavalle suomalaisyritykselle. Opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä Petroskoissa markkinatutkimus vähittäiskaupan näkökulmasta. Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Kokkolan Halpa-Halli Oy:lle. Halpa-Halli on nopeasti kasvava suomalainen yritys, ja kansainvälistyminen on olennainen osa kasvavan yrityksen strategiaa. Opinnäytetyön teoriaosuudessa selviteltiin kansainvälistymisen riskejä ja edellytyksiä. Lisäksi kuvattiin kansainvälisiä operaatiomuotoja ja kansainvälisen markkinoinnin suunnitteluvaiheita. Teoreettisessa osuudessa tarkasteltiin Venäjää yleisesti, Venäjän taloutta ja sen ongelmia, suomalais-venäläisiä kauppasuhteita ja Venäjän businesskulttuuria. Toimintaympäristönä Venäjä on haastava, mutta se on tärkeä vientimaa suomalaisille yrityksille. Opinnäytetyön tutkimus koostui kolmesta eri analyysista. PEST-analyysi kuvasi Petroskoin toimintaympäristöä. Kilpailija-analyysi esitti Petroskoissa kaupan alalla toimivia kilpailijoita. Kysyntä-analyysi oli suoritettu kyselytutkimuksella. Markkinatutkimuksen avulla saatiin tietoja vain Petroskoin markkinoista. Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio, siksi Petroskoissa suoritettu tutkimus ei anna tarvittavia tietoja muista Venäjän markkinoista, sillä ne ovat ympäristöltään ja ominaisuuksiltaan täysin erilaisia. Opinnäytetyölle asetetut tavoitteet saavutettiin hyvin. Tutkimustulokset ovat kuitenkin ainoastaan suuntaa antavia. Petroskoi on Karjalan tasavallan pääkaupunki, ja se on tärkeä teollisuuden, koulutuksen ja kulttuurin keskus. Petroskoi on kiinnostava kohdemarkkina suomalaisille kauppayrityksille. nPetroskoissa on kova kilpailu kaupan alalla, mutta kyselytutkimuksen mukaan voitiin päätellä, että petroskoilaisia kiinnostaisi suomalainen myymälä Petroskoissa. The purpose of this thesis was to put together an information package for a Finnish company starting up a business in Russia. The aim of this thesis was to carry out a market research from a retail store’s point of view. This thesis was commissioned by Kokkolan Halpa-Halli Oy. Halpa-Halli is a fast growing Finnish company, and the internationalization is an integral part of the company's strategy to grow. In the theory part of the thesis the risks and conditions of the internationalization were discussed. In addition, international operation modes and international marketing planning stages were described. The theoretical background of the thesis focused also on Russia in general, Russian economy and its problems, Finnish-Russian trade relations and Russian business culture. Russia is a challenging operating environment for a business, but it is an important export country for Finnish companies. The study consisted of three different analyses. PEST-analysis described the operating environment of Petrozavodsk. The Competitor analysis presented trade competitors in Petrozavodsk. The Demand analysis was carried out as a survey. The market study provided data only of Petrozavodsk market. Russia is the largest country in the world, so the research conducted in Petrozavodsk does not provide necessary information about the other Russian markets, because these areas have different environments and features. The objectives of this thesis were reached well. However, the results are only suggestive. Petrozavodsk is the capital of the Republic of Karelia, and it is an important industrial, educational and cultural center. Petrozavodsk is an attractive target market for Finnish trading companies. There is a strong competition in Petrozavodsk in the field of trade, but the survey showed that the citizens of Petrozavodsk are interested in a Finnish store in Petrozavodsk.