Etelä-Karjalan keskussairaalaan tuotavien aivoverenkiertohäiriöpotilaiden hoitopolku - Hynninen, Anna-Liisa; Teräväinen, Tytti (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2009)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia aivoverenkiertohäiriöpotilaan hoitopolun toimivuutta Etelä- Karjalan keskussairaalassa. Tutkimuksessa selvitettiin, mil-laista apua hoitopolkusuunnitelmasta on aivoverenkiertohäiriöpotilaan hoidossa ja millaisia haasteita hoitopolun toteuttamisessa on. Lisäksi tavoitteena oli myös tuoda esille mahdollisia kehitysideoita hoitopolun toimivuuden parantamiseksi. Opinnäytetyön teoriaosassa käsiteltiin aivojen anatomiaa, fysiologiaa ja aivoverenkiertohäiriötyyppejä. Tutkimuksen lähestymistapa oli laadullinen ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin tutkimushaastattelua. Tutkimukseen haastateltiin kolmea Etelä- Karjalan keskussairaalan sairaanhoitajaa, yhtä lääkäriä sekä yhtä ensihoitajaa Etelä- Karjalan pelastuslaitokselta. Haastatteluaineisto analysoitiin sisällön analyysin avulla. Tutkimustuloksista selvisi, että valmiiksi laadittu hoitopolku lisää avh- potilaan hoidon nopeutta, joustavuutta sekä parantaa potilasturvallisuutta. Yhtenä haasteena hoitopolussa haastateltavat kokivat koulutuksen ja uusien työntekijöiden perehdytyksen, jotka lisäävät potilaan hoitopolun jatkuvuutta. Pääosin haastateltavat olivat tyytyväisiä hoitopolun jatkuvuuden toteutumiseen eri yksiköiden välillä. The purpose of this thesis was to research how functional the stroke patient nursing pathway is in South Karelian Central Hospital (SKCH). The goal was to find out what kinds of challenges there are in using the nursing pathway plan, and to possibly identify development ideas which might improve the nursing pathway’s functionality. In the theory portion of this study, brain anatomy and physiology and types of strokes are discussed. The research approach was qualitative and the material was collected using interviews. Three nurses and one doctor from the SKCH were interviewed as well as one paramedic from the South Karelia fire depart-ment. The research findings reveal that having a nursing pathway plan in place for stroke patients increased the speed, flexibility, and patient safety when dealing with stroke cases. One challenge for nursing is to insure staff education and new employee orientation to the nursing care pathway. Mainly, the interviewees were satisfied that the nursing pathways provided better continuity of care between different units.