Peliriippuvaisen asiakkaan kohtaaminen ja hoitomenetelmät ‒ Oppitunti ja oppimateriaali hoitotyön opiskelijoille - Kukkonen, Veera (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2013)
Suomessa pelataan rahapelejä keskimäärin enemmän kuin muualla Euroopassa. Peliriippuvuusongelman kasvuun vaikuttaa rahapelien helppo saatavuus missä vain ja milloin vain. Suomessa on hoitomahdollisuuksia vähän, ja hoitoalan ammattilaisilla ei ole tarpeeksi tietotaitoa peliriippuvuudesta ja sen hoidosta. Suomessa ei ole erillistä hoitojärjestelmää peliriippuvuuden hoitoon, ja se on vähän tutkittu aihe vaikean tunnistettavuutensa takia. Peliriippuvuudesta aiheutuvat seuraukset saavat aikaan ahdistusta ja masennusta, jotka ovat yleisimmät tekijät peliriippuvaisen hoitoon hakeutumiseen. Hoitajan ensimmäinen tehtävä on antaa tietoa sairaudesta ja sairauden hoitomahdollisuuksista asiakkaalle. Toimeksiannon opinnäytetyöhön sain Karelia-ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusohjelmasta. Opinnäytetyön tarkoituksena on opiskelijoiden tietoisuuden lisääminen peliriippuvuudesta ja peli-riippuvaisen asiakkaan hoitamisesta sosiaali- ja terveyden alalla. Toiminnallisena osuutena oli tehdä oppimateriaali peliriippuvuudesta Karelia-ammattikorkeakoulun käytettäväksi osana opetusta. Oppimateriaalin laatimisen lisäksi pidettiin oppitunnit sosiaalialanopiskelijoille ja sairaanhoitaja-opiskelijoille. Sairaanhoitajaopiskelijat kokivat opetusmateriaalin hyödyllisenä ja mielenkiintoisena. Sosiaalialan opiskelijat olisivat halunneet enemmän tietoa peliriippuvuuden hoidosta sosiaalialan näkökulmasta. Tämä opinnäytetyö on toteutettu hoitotyön näkökulmasta, minkä vuoksi sosiaalialan opiskelijat eivät hyötyneet sairaanhoitajaryhmien tavoin oppimateriaalista. Tulevaisuudessa sosiaalialan opiskelijoille voisi muokata ja täydentää tätä oppimateriaalia enemmän heidän tarpeiden mukaiseksi. In Finland, gambling is more common on average than elsewhere in Europe. The increased popularity of gambling is explained by its availability regardless of time and place. In Finland, there are few treatment options and healthcare professionals do not have enough information and knowhow regarding gambling addiction and its treatment. There is no treatment ...