Samperin Savukoski : Kesäinen luonto - ja kulttuurielämys ranskalaisille turisteille - Nyberg, Riitta (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2013)
Hotelli Samperin Savotta sijaitsee Itä-Lapissa, Savukoskella. Hotelli Samperin Savotta tarjoaa majoituksen lisäksi myös ohjelmapalveluita ympärivuotisesti. Kuten Lapissa yleensä talviaika on suurin sesonki myös Hotelli Samperin Savotalle. Silloin hotelli täyttyy ranskalaisista asiakkaista. Opinnäytetyön aiheena oli suunnitella sesonkiajan ulkopuolelle ranskalaisia kiinnostava matkailutuote. Heidän kiinnostuksen kohteet ja toiveet selvitettiin kyselyn avulla, joka toteutettiin helmi-maaliskuussa 2013. Kyselyn perusteella ranskalaisia kiinnostaa Savukoskella eniten eläimet, hiljaisuus ja erämaat. Aktiviteeteista kiinnostavimpia ovat patikointi, luonnon tarkkailu sekä paikalliseen historiaan ja kulttuuriin tutustuminen. Heidän mielestään matkan elämyksellisyyteen vaikuttavat eniten kauniit maisemat, luonnonrauhan kokeminen, paikallinen historia ja perinteet sekä uuden oppiminen. Työn tuloksena syntyi viikon mittainen Samperin Savukoski-tuotepaketti. Paketti sisältää tutustumista paikalliseen kulttuuriin, jota kautta matkailija oppii tuntemaan historiaa sekä savukoskelaisten elämäntapaa. Ohjelmassa on myös patikointia ja melontaa, mikä antaa mahdollisuuden luonnon havainnointiin ja hiljaisuudesta nauttimiseen. Erätaito-kurssilla opetellaan luonnossa selviytymistä sekä opitaan tunnistamaan eläimiä ja hyödyntämään marjoja, tavallisimpia sieniä ja yrttejä luonnossa retkeillessä. Suomi-aiheinen rento illanvietto on mukava päätös tiivisohjelmaiselle lomalle. Savukosken luonto antaa loistavat mahdollisuudet matkailijalle oppia tuntemaan luontoa ja nauttia luonnon hiljaisuudesta. Matkailijoita tulee yhä enemmän kiinnostamaan luonnossa liikkuminen, sen tarjoamat voimia antavat elämykset sekä hiljentymisen mahdollisuus jatkuvan kiireen keskellä. Hotel Samperin Savotta is located in East-Lapland, in Savukoski. It offers accommodation and also provides programme services year-round. In winter the hotel is occupied by French tourists it is the best season for the hotel as everywhere in Lapland. The subject of this thesis was to plan a new programme product for summer season to French tourists. Their interests and wishes were collected out with semistructured survey which was conducted out in February-March 2013. The results of the survey indicated that French travellers are mostly interested in animals, silence and wilderness. The most interesting activities are hiking, nature surveillance and exploring the local history. The respondents think that beautiful landscape, feeling the harmony in the nature, local history, traditions and learning new things makes their trip experiential. As a result of this survey a one-week package Samperi´s Savukoski was created. It includes an excursion to local cultural sightseeing, which helps a visitor to learn of local history and the way of life in Savukoski. The week also includes hiking and canoeing, which gives you an opportunity to observe the nature and enjoy the silence. The course of woodcraft teaches you how to survive in the nature. The course also teaches you to identify animals and use berries, the most common mushrooms and herbs during the hiking. The intensive week ends in a casual evening with the theme Finland. The nature of Savukoski gives to traveler wonderful opportunities to get to know the nature and to enjoy the silence of wilderness. Travelers will be more and more interested in hiking in the nature, nature´s strength giving experiences and possibility to calm down in middle of the continuous rush.