Rakentamisen laatu - Eronen, Sami (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2013)
Tiivistelmä Rakentamisen laatu on saanut paljon kritiikkiä osakseen yleisillä keskustelupalstoilla ja rakentamisen laatua on sanottu jopa huonoksi. Asunnon ostajat ovat myös usein tyytymättömiä hankkimansa asunnon laatutasoon. Laatuun onkin nyt kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Rakennusteollisuus on käynnistänyt niin sanotun Rakentamisen Laatupolku -hankkeen edistämään rakentamisen laatua. Tämä kyseinen hanke on ollut alkusysäyksenä opinnäytetyölle. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää millaista rakentamisen laatu on. Selvittämisessä oli tarkoitus hyödyntää kirjallisuutta, RT-kortistoja sekä rakennusyrityksistä saatavaa tietoa. Tutkimus toteutettiin Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella olevien RT-jäsenyhdistykseen kuuluville rakennusyrityksien avulla lähettämällä kyselylomake sähköpostilla yhteensä 21 eri yritykseen. Tutkimuksen otos valittiin satunnaisella otannalla, kuitenkin siten, että otokseen tuli mukaan sekä isoja että pieniä yrityksiä. Kysely saavutti kokonaisuudessaan n.38 % Itä-Suomen RT-jäsenyhdistyksiin kuuluvista rakennusyrityksistä. Kyselyyn vastasi 15 yritystä eli vastausprosentti oli 71 %. Saadut vastaukset analysoitiin kysymyksittäin laskemalla jokaisen vastauksen vastausprosentit. Kyselylomakkeiden vastaukset lisäksi käsiteltiin suurempina kokonaisuuksina jakaen kysymykset kuuteen eri osa-alueeseen, mitkä olivat seuraavat: laatuvaatimukset ja suunnittelu, rakennusvaiheiden oikea-aikaisuus, materiaalin hallinta, työntekijöiden työskentely, valmiin työn laatu ja laadunhallinnan toteutus. Kuuden osa-alueen vastaukset koottiin myös prosentuaalisesti yhteen. Kyselylomakkeiden vastausten perusteella voisi pääpiirteittäin todeta, että rakentamisen laatu ei ole huonoa, mutta selkeitä kehittämisen kohteita on. Aikatauluissa pysymiseen sekä rakennusmateriaalien säilyttämiseen työmailla tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Näiden lisäksi huolestuttavaa on se, että viimeistelytöissä on erittäin usein puutteita ja työmaalla koetaan, ettei vastuuta urakasta kanneta tarpeeksi hyvin. Myös laadunhallinnan toteutuksessa on parantamisen varaa. Virallisten dokumenttien ylläpitämiseen tulisi myös kiinnittää huomiota, jotta vaaditut asiakirjat ovat asianmukaisesti täytetty koko urakan ajan. Näihin osa-alueisiin keskittymällä saadaan kehitettyä rakentamisen laatua entisestään paremmaksi Itä-Suomen alueella. Abstract Quality of building has received a lot of criticism in its part in public forums. And quality of buildings is said to be even poor. Buyers of the houses are very often unsatisfied with the quality of the accommodation they have purchased. More attention has been paid to quality than before. Construction industry has launched so called Quality Path of Building Project to promote the quality of building. This project triggered this thesis. The purpose of the thesis was to sort out the quality of building that construction companies of today are performing. The study was based on literature inquiry, RT –card files and also on the clarification of the quality of building in practice by sending a survey to the companies that belongs to RT- member association. The survey was carried out with the help of companies that are members of the RT-member association in Northern Savo, in Southern Savo and in Northern Karelia area by sending the survey to 21 randomly selected companies. The survey reached 38% of these companies. According to the results of a survey, it was discovered that quality of building is not bad. The survey showed, however, that there are explicit targets of the development. Following the timetables and also storing the building material in construction site should be focused on. In addition, it was found worrying that there is a lot of shortage in revision work and workers at construction sites feel that the responsibility of the project is not taken seriously enough. Also the quality management needs more attention. Maintaining the official documents should be properly done to make sure that the required documents are adequately filled in throughout the project. When doing this quality of building will improve to be even better than it is now in Eastern Finland.