Kiintopisteverkon tarkastusmittaus Pahtavaaran kaivoksella - Viitanen, Tuomas (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2013)
Tässä opinnäytetyössä perehdytään kiintopisteverkon tarkastusmittaukseen Pahtavaaran kaivoksen vinotunnelissa. Työ käsittelee kaivoksen kiintopisteverkostoa myös yleisellä tasolla. Työssä esitellään myös Pahtavaarassa käytössä olevasta koordinaattijärjestelmästä, ja sen sisäisestä tarkkuudesta. Pääasiallisesti työssä käsitellään mittauksia kaivoksen vinotunnelissa sekä mittauksiin liittyviä tekijöitä. Tarkastellaan myös sitä, kuinka suuria koordinaattierot ovat uudelleen mitattujen ja alkuperäisten kiintopisteiden välillä. Lisäksi vertaillaan, kuinka paljon kiintopisteiden erot vaikuttavat tunnelikartoituksiin ja kuinka hyvin varsinaiset mittaukset ovat toteutuneet verrattuna laadittuihin mittaussuunnitelmiin. Useilla tunnelityömailla mittauksissa käytettävät kiintopisteet mitataan ja tarkastetaan jonomittauksella, mutta tässä tapauksessa asemointi suoritetaan vapaanasemapisteen menetelmällä ja mittaukset ottamalla havainnot useammalta asemalta. Mittausaineisto opinnäytetyötä varten on kerätty Pahtavaaran kaivoksella keväällä 2012. This thesis dealt with the inspection measurements of the reference point network in the main tunnel at the Pahtavaara mine. The thesis also discussed the mine’s reference point network in general. In addition the thesis studied the local coordinate system used at the Pahtavaara mine and the internal accuracy of the reference point network. The thesis focused on surveying the main tunnel and the different elements included in surveying. Thesis also examines how much coordinates differ between the old and the new reference points. In addition, the thesis compared how the differences between the old and the new reference points affected the tunnel maps, and the success of the actual surveys compared to the survey plans. In many tunnel construction sites the reference points used in the surveys are measured and inspected by traversing. In this case the position of the total station is determined by the resection method, and all of the measurements by surveying from multiple stations. ...