Ajokoulutusta ensihoitajaopiskelijoille - Eri viranomaisasiantuntijoiden näkemyksiä koulutuksen toteuttamiseksi - Pihkala, Atte; Kangasniemi, Juha (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2013)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata asiantuntijoiden näkemyksiä ajokoulutuksesta ensihoitajaopiskelijoille, jotta siltä pohjalta voitaisiin laatia ensihoitaja (AMK)- tutkintoon ajokoulutuksesta opetusmalli. Lisäksi selvitettiin eri viranomaisorganisaatioiden tämänhetkistä ajokoulutusta. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimuskysymyksiin haettiin vastauksia teemahaastattelua käyttäen. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä kolmea asiantuntijaa Pelastusopiston ensihoidon- ja pelastustoiminnanopetusyksiköstä, Poliisiammattikorkeakoulusta ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ensihoidosta. Saatuja tuloksia analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Opinnäytetyön aihe on ajankohtainen, koska viime aikoina ensihoidon parissa työskentelevät ihmiset ovat havahtuneet siihen, että ensihoitajaopiskelijoille ei ole minkäänlaista ajokoulutusta. Ajokoulutus puuttuu myös Saimaan ammattikorkeakoulun ensihoidon koulutusohjelmasta. Tämä opinnäytetyö onkin yritys edesauttaa työ- ja potilasturvallisuuden kehitystä. Opinnäytetyön tuloksissa kävi selvästi ilmi, että kaikkien haastateltavien mielestä ajokoulutuksen tulisi ehdottomasti sisältyä ensihoitajien tutkintoon johtavaan koulutukseen ja siitä pitäisi säätää jopa laissa. Asiantuntijoiden mielestä jo kolmen tai neljän päivän mittaisella koulutuksella saataisiin huomattavia parannuksia ajoneuvon hallintaan. Asennekasvatuksen tärkeyttä ajokoulutuksessa painotti jokainen asiantuntija. The purpose of this thesis was to depict the opinions of different experts about the driver training for paramedic students and could be used as a base for the creation of a driver training model for the paramedic nursing degree. In addition the task was to explore regulatory organisations’ current driver training. The thesis was executed as a qualitative research and the answers for the research questions were sought using theme interviews. For the research, three experts were interviewed from the Emergency Service College’s paramedic and rescue operations unit, Police College of Finland, and the South Karelia Social and Health Care District’s paramedic unit. The results were analysed with inductive content analysis. The thesis subject is relevant because the people working in primary care have recently woken up to the fact that paramedic students do not have any driver training whatsoever. The same deficiency became apparent in the Saimaa University of Applied Science program for paramedic nurses. This research attempts to help to improve both work safety and patient safety. The thesis findings clearly conclude that all the interviewees think driver training should definitely form a part of the emergency care degree program and should even be adjusted by law. According to the experts, even training for three or four days could lead to substantial improvements in vehicle management. The importance of attitude training was also emphasised by each expert.