Mielenterveyskuntoutujien terveyttä edistävä ryhmätoiminta diakoniatyössä - Ylipulli, Marja-Liisa (Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2013)
TIIVISTELMÄ Ylipulli, Marja-Liisa, Mielenterveyskuntoutujien terveyttä edistävä ryhmätoiminta diakoniatyössä, kevät 2013, 32 s., 1 liite. Diakonia-ammattikorkeakoulu, hoitotyön koulutusohjelma. Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja (AMK). Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää mielenterveyskuntoutujien ryhmäohjausta ja diakoniatyötä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli yhtenäistää mielenterveystyön kuntoutujien ryhmätoimintaa Rovaniemen evankelisluterilaisessa seurakunnassa. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa mielenterveyskuntoutujien ryhmän käyttöön yhtenäinen ohjausmalli. Opinnäytetyö on tehty tuotteistamisprosessia noudattaen. Lähtökohtana ryhmäohjausmallin työstämisessä käytettiin aikaisemmin laadittuja ryhmän ohjausmalleja. Näistä malleista valittiin soveltuvimmat mielenterveyskuntoutujien käyttöön. Kriteereinä mallien valinnassa oli se, että niitä voidaan käyttää tiedollisen tiedon jakamiseen, yhteisöllisyyden kehittämiseen ja osallistujien voimaannuttamiseen. Malleissa myös osallistujien keskeinen vertaistuki mahdollistuu. Malleja työstettiin niin, että niitä voidaan käyttää eri tilanteissa mielenterveyskuntoutujien terveyden edistämisen ohjaukseen. Malli toimii ohjaajien tukena ryhmätilanteissa. Ryhmäohjausmallia sovelletaan mielenterveyskuntoutujien ryhmätoiminnassa Rovaniemen seurakunnassa. Jatkossa kehittämishaasteena on testata, miten malli on lisännyt mielenterveyskuntoutujien terveyttä. Asiasanat: mielenterveyskuntoutuja, ryhmä, ohjaus, mielenterveyden edistäminen ABSTRACT Ylipulli, Marja-Liisa, Group activities promoting the health of mental health rehabilitation clients in diaconia work, spring 2013, 32 pages, 1 appendix. Diaconia University of Applied Sciences. Degree Programme in Nursing, Option in Health Care, Nursing. The aim of this thesis was to improve group counselling and diaconia work. The purpose of this study was to unify the group activities of mental health rehabilitation clients in the Rovaniemi parish, Finland of Evangelical-Lutheran Church. The purpose was to produce a ...