Jalkapalloilijan perusvalmiuksien yhteys onnistumisiin pelissä : testituloksien ja videoanalyysin vertailua - Tulonen, Mikko (HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu, 2013)
Suomen Palloliiton perustaman Sami Hyypiä Akatemian (SHA) tehtävänä on huippu-urheilun vaatimusten mukaisen toiminnan kehittäminen. Yhtenä toimenpiteenä SHA on kehittänyt pelaajien kehittymisen seurantakonseptin. Tämän opinnäytteen tutkimus-osioon saatiin käyttöön pelaajien kehittymisen seurantatapahtuman tuloksia. Tutkimuk-sen tavoitteena oli löytää testeistä pelaajan pelisuoritusta selittäviä tekijöitä analysoitujen asioiden osalta. Ottelusta analysoitiin pelaajan syöttämistä, ensimmäistä kosketusta ja kuljettamista. Tutkimuksessa käytettiin vuonna 2000 syntyneiden poikien lokakuun 2012 testitapah-tuman tuloksia lajitaitotesteistä, yleistaitotesteistä sekä pelikäsityksen itsearviointitestistä. Tutkimuksessa toteutettu videoanalyysi tehtiin pelaajan kehittymisen seurantatapah-tuman otteluvideoista. Videoanalyysissä arvioitiin pelaajien suoritukset yhdessä ottelussa seuraavissa asioissa: syöttäminen, ensimmäinen kosketus ja kuljettaminen. Tutkimus suoritettiin laskemalla videoanalyysin tulosten korrelaatioita ja niiden merkittävyyksiä Sami Hyypiä Akatemian testituloksiin verrattuna. Tutkimustulosten perusteella joillakin testipakettiin kuuluvilla osatesteillä näyttäisi olevan yhteys ottelusta analysoituihin pelisuoritteisiin. Erityisesti pelaajan kyky syöttää ottelussa on selvemmin yhteydessä taitotesteihin kuin kyky laadukkaan ensimmäisen kosketuksen ottamiseen. Tutkimus tukee myös käsitystä pelitaidon moninaisista vaatimuksista ja pelitilanteesta eristetyistä testeistä tehtyjen johtopäätösten haasteellisuuksista. Samankaltainen vertailututkimus suuremmalla pelaajamäärällä ja hieman erilaisella vi-deoanalyysin arviointiasteikolla olisi tarpeen ja antaisi lisätietoa aiheesta. Finnish Football Fedaration´s Sami Hyypiä Academy (SHA) was founded to develop elite football quality. The creation of player development test procedures has been one of academy´s first steps. This thesis was able to use the results of one of these player test events. The purpose of this study was to explore facts from testresults which ...