Tuotantohallin valaistuksen kehittäminen - Liimatainen, Ilkka (Centria ammattikorkeakoulu (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu), 2013)
Työ tehtiin Oulun Teollisuuskojeistot Oy:lle, joka valmistaa sähkö- ja automaatiokeskuksia asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Yritys on aloittanut toimintansa vuonna 1995 ja toimii Oulussa, Pohjois-Suomen suurimpana keskusvalmistajana. Tämä opinnäytetyö tehtiin, koska haluttiin saada parempi käsitys tilojen valaistusvoimakkuuksista ja laadullisista ominaisuuksista. Opinnäytetyössä mitattiin jokaisen tilan ja työpisteen valaistusvoimakkuudet käyttäen apuna teoriapohjaa ja valaistusvoimakkuusmittaria. Valaistuksen laadulliset ominaisuudet mm. luminanssi ja häikäisy arvioitiin tarpeen mukaan silmämääräisesti. Ongelmakohtiin laadittiin uudet valaistussuunnitelmat Tilojen valaistuksen tasosta saatiin laaja kuva. Näitä tuloksia apuna käyttäen laadittiin uudet valaistussuunnitelmat. This work was commissioned by Oulun Teollisuuskojeistot Oy, a company manufacturing electric- and automation centers according to customer needs. The company was established in 1995 and is located in Oulu. They are the biggest manufacturer of these types of products in Northern Finland. This study was carried out in order to get a better view of the illuminance and the quality of lighting in the rooms and workstations. Illuminance in all premises and at each workstation was measured using an illuminance meter and theory base. The quality of lighting such as luminance and glare was estimated by eye, if considered necessary. New lighting plans were also produced to the most problematic areas. A broad picture of the lighting level in spaces was formed. New lighting plans were made using these results.