Nuorgamin koulun lämpöpumppuratkaisut - Aalto, Kjell (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2013)
Tämän insinöörityön tarkoitus oli selvittää, onko järkevää vaihtaa Utsjoen kunnassa sijaitsevan Nuorgamin koulun lämmitysmuotoa maalämpöpumppujärjestelmäksi. Haasteena oli ensin selvittää rakennusten tehontarve ja energiankulutus. Energiakentän mitoittaminen on haasteellista, sillä Utsjoen alueella on hyvin vähän lämpökaivoja ja tutkimustietoa olemassa olevista kaivosta on vielä vähemmän. Etsiessäni tietoa lämpökaivoista selvisi, että Geologian tutkimuskeskus (GTK) on etsimässä tutkimuskohteita pohjoisesta. GTK ja Utsjoen kunta aikovat yhteistyössä tutkia lämpökaivojen lämmönluovutuskykyä Nuorgamissa. Tutkimustietoa ei aikataulullisista syistä saatu tähän insinöörityöhön, mutta ne saadaan ennen investointipäätöstä ja toivon mukaan vahvistavat tämän työn lopputuloksia. Maalämpöpumppujärjestelmän rakentaminen Nuorgamiin näyttää olevan hyvin kilpailukykyinen vaihtoehto. Edullisemmaksi vaihtoehdoksi osoittautui osateholle mitoitettu maalämpöpumppujärjestelmä yhdistettynä nykyaikaiseen öljykattilajärjestelmään. Kun ottaa huomioon, että tulevaisuudessa energian hinta todennäköisesti nousee, tulevat vähän energiaa kuluttavat järjestelmät muuttumaan vielä kilpailukykyisimmiksi. The purpose of this final year project was to find out if it is economically sensible to change the heating system from LHF heating to geothermal heating in the Elementary School of Nuorgam. The school, built in 1962, had little or no original technical documentation left. This made it a challenge to specify the exact need of power and energy consumption. The need of power was calculated using several methods. The total price for the different heating systems, i.e. geothermal heating, combined LHF and geothermal heating and the original LHF heating were estimated. The sizes of the energy fields needed were calculated using commonly used assumptions of how much energy can be extracted from an energy well. The Life Cycle Costs were calculated and the results show that geothermal heating is a very competitive alternative for a new heating system ...