Lastenpsykiatrinen kotisairaalatoiminta Etelä-Karjalassa - Korhonen, Riikka; Korte-Bittner, Laura (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2013)
Tässä toiminnallisessa ja työelämälähtöisessä opinnäytetyössä suunniteltiin Etelä-Karjalan keskussairaalan lastenpsykiatriselle kotisairaalalle esite. Tarve ja idea esitteen toteuttamisesta tulivat lastenpsykiatriselta osastolta, ja esite toteutettiin yhteistyössä kotisairaalan henkilökunnan kanssa heidän ja kotisairaalan perheiden tarpeita ajatellen. Tavoitteena oli tuottaa positiivinen ja informatiivinen esite, jota henkilökunta voi käyttää työvälineenään. Esitteen tuottamisessa menetelmänä käytettiin Jämsän ja Mannisen (2000) tuotekehitysprosessia. Opinnäytetyöraportin teoriaosuuden tärkeänä tiedonlähteenä käytettiin kotisairaalan henkilökunnan itse tuottamaa materiaalia ja henkilökohtaisia tiedonantoja. Kotisairaalatoimintaa, ja varsinkin lastenpsykiatrista kotisairaalatoimintaa on tutkittu sekä Suomessa että ulkomailla hyvin vähän. Kirjalliset lähteet ovat pääasiassa kotimaisia, mahdollisimman ajankohtaisia hoitotyön oppikirjoja, alan väitöstutkimuksia, pro gradu -tutkielmia ja opinnäytetöitä, jotka analysoitiin tutkimuskysymysten pohjalta. Kotisairaalatoiminta on viime vuosina laajentunut Suomessa. Kotisairaala tarjoaa potilaille, varsinkin lapsille, ja heidän perheilleen monia etuja osastohoitoon verrattuna. Lapsen ja perheen arki jatkuu kotisairaalatyöskentelyn aikana normaalisti ja perhe saa olla yhdessä. Hoitohenkilökunta saa kotisairaalassa paremman käsityksen perheen tilanteesta, ja perheen keskinäisen vuorovaikutuksen havainnoinnille tarjoutuu paremmat mahdollisuudet kuin laitoshoidossa. Potilaiden ja heidän perheidensä sekä hoitohenkilökunnan positiiviset kokemukset vahvistavat tulevaisuudessa kotisairaalan suosiota entisestään. Lisää tutkimustietoa aiheesta siis tarvitaan, jotta kotisairaalatoimintaa Suomessa voidaan kehittää ja laajentaa. The aim of this functional and working life-based thesis was to create a brochure for the children’s psychiatric home hospital care within the South Karelia Central Hospital (SKCH). The demand and idea for producing the brochure came from the children’s psychiatric ward in SKCH. The brochure was carried out in collaboration with the personnel of the home hospital care unit while taking into account the needs of the personnel as well as those of the families within the home hospital. The aim was to produce an informative brochure which the personnel could take advantage of in their work. The method applied in the creating of the brochure was the product development process by Jämsä and Manninen (2000). The home hospital personnel opinions and perceptions as well as their own written materials served as an important source of information in the theory chapters of the thesis. Home hospitals, and particularly children’s psychiatric home hospitals, have been studied very little both in Finnish and international contexts. The written references in the present thesis were mostly domestic and current textbooks, as well as theses and doctoral dissertations within the caring industry. These sources were analyzed based on the research problems. The popularity of home hospitals has increased in Finland in the past few years. Compared to traditional hospital care in the ward, home hospitals offer their patients, particularly children, and their families many advantages. In addition, the personnel of home hospitals have a better understanding of the circumstances within the families and can better observe the mutual interactions between the family members compared to traditional hospital care. The positive experiences of the nursing staff as well as the patients and their families will further increase the popularity of home hospitals in the future. Thus, more research on the matter is needed in order to improve and expand the home hospital practice in Finland.