Nykyiset hankintalogistiikan liiketoimintamallit PUULOG-hankkeen toimijoilla : PUULOG - Bioenergian hankintalogistiikka Pohjois-Suomessa - Valta, Janne; Virtala, Jari (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2013)
Tämä opinnäytetyö on osa Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun panosta PUULOG – Bioenergian hankintalogistiikka Pohjois-Suomessa –projektia. Projekti on Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen (Tekes) rahoittama projekti, joka toteutetaan yhteistyössä Oulun yliopiston, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja eri yhteistyöyritysten kanssa. Opinnäytetyön päätavoitteena oli selvittää Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun projektiyhteistyöyritysten nykyiset puuhakkeen hankintalogistiikan liiketoimintamallit. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin haastatteluissa ilmenneiden puuhakkeen hankintaprosessien riskitekijät. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, joka sisälsi joukon eri tapauksia. Tutkimusmetodina käytettiin teemahaastatteluita ja niihin pohjautuvia tarkentavia kysymyksiä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu neljästä eri käsitteestä, jotka ovat puuhake, hankintalogistiikka, liiketoimintamalli ja kaukolämpö. Tutkimusaineisto koostui tekemistämme haastatteluista, aikaisemmista tutkimuksista, kirjallisuudesta ja lehtiartikkeleista. Tutkimus osoitti, että yhteistyöyrityksistä loppukäyttäjillä oli kaikilla samanlainen puuhakkeen hankintaprosessi ja kone- ja kuljetusyrittäjät toimivat ketjussa urakoitsijan roolissa. Yhteistyöyrityksillä kaikilla on oma paikkansa puuhakkeen logistisessa ketjussa ja tutkimuksen perusteella voimme olettaa, että hakkeen logistinen ketju on hyvin samanlainen riippumatta toimijoista ja alueesta. Puuhakkeen hankinnassa suurimmat riskitekijät ovat osaavan työvoiman puute, puutteellinen infrastruktuuri, kuljetuskaluston nykyiset rajoitukset ja kaluston kasvavat investointitarpeet. This thesis is a part of Kemi-Tornio University of Applied Sciences´ output in PUULOG – Woodchips Procurement Logistics in Northern Finland-project. The project is funded by the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation (Tekes) and it is executed in collaboration with University of Oulu, Kemi-Tornio University of Applies Sciences and several co-operating business enterprises. The ...