Etelä-Karjalan pienyrittäjien työhyvinvoinnin tila 2012 - Saimanen, Iina; Martiskainen, Tarja (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2013)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli vastata Voi Hyvin Yrittäjä -Hyvinvointiohjelma Kaakkois-Suomessa -hankkeeseen liittyvän Yksin-, mikro- ja pienyrittäjien työolot, terveys ja työhyvinvointi Kaakkois-Suomessa -tutkimuksen tutkimuskysymyksiin. Kysymysten tarkoitus oli selvittää hankkeeseen osallistuneiden Etelä-Karjalan pienyrittäjien työhyvinvointia. Voi Hyvin Yrittäjä -Hyvinvointiohjelma Kaakkois-Suomessa -hanke on Etelä-Suomen sosiaalirahaston (ESR) ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen osarahoittama. Opinnäytetyö on kvantitatiivinen tutkimus, jossa aineisto analysoitiin IBM SPSS Statistics 19.0 -ohjelmistolla. Tutkimusaineisto oli kerätty Voi Hyvin Yrittäjä -Hyvinvointiohjelma Kaakkois-Suomessa hankkeessa vuosina 2010 - 2012. Aineisto koostui Työkykyindeksi -lomakkeesta (n=29) ja Yrittäjän työ ja terveys oma-arviointi -lomakkeesta (n=27), jotka sisälsivät strukturoituja kysymyksiä. Tulosten mukaan hankkeeseen osallistuneiden yrittäjien työkyky on keskimäärin hyvällä tasolla ja noin 80 % uskoo voivansa terveytensä puolesta jatkaa työssään myös kahden vuoden kuluttua. Yrittäjistä suurin osa kertoo olevansa tyytyväinen terveydentilaansa ja työkykyynsä ainakin ajoittain. Myös henkiseen hyvinvointiin on tyytyväisiä suurin osa yrittäjistä. Yli puolella yrittäjistä esiintyy kuitenkin erilaisia terveydentilaa ja työkykyä heikentäviä oireita. Eniten ongelmia aiheuttavat tuki- ja liikuntaelinvaivat. Fyysistä kuormitusta taas aiheuttaa eniten näyttöpääte- ja istumatyö. Myös lähes kaikki yrittäjät kokivat työssään stressin tunnetta ja kiirettä. Yli puolella yrittäjistä on ongelmia normaalipainossa pysymisessä ja liikunnan määrä jää suurella osalla yrittäjistä vähäiseksi. Tämä näkyy myös yleisenä tyytymättömyytenä fyysiseen kuntoon. Suurin osa yrittäjistä koki terveytensä tärkeäksi oman yrityksensä kannalta ja yli puolella heistä (n. 70 %) oli sopimus työterveyshuollon palveluntuottajan kanssa. Ennalta ehkäisevää terveydenhuoltoa ja tukitoimia olisi syytä lisätä erityisesti niille yrittäjille, joiden työkyky jää tyydyttävälle tasolle. Myös ajankäytönhallinnan parantaminen ja elintapaohjaus erityisesti liikunnan lisäämiseksi ja painonhallinnan osalta, olisi yrittäjien työkyvyn ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Jatkotutkimusaiheina mielenkiintoisia olisivat vastaavat tutkimukset pienyrittäjistä suuremmilla tutkimusaineistoilla muualta Suomesta. Myös kvalitatiivinen tutkimus pienyrittäjien elämäntapamuutoksiin motivoitumisesta voisi tuoda lisää keinoja yrittäjien työhyvinvoinnin parantamiseen. The purpose of this study was to answer the South Karelia project study re-search questions from the "Voi Hyvin Yrittäjä -Hyvinvointiohjelma Kaakkois-Suomessa" (wellbeing) about the individual, micro, and small business entre-preneurs' working conditions, health and well-being. Questions were to deter-mine the South Karelia entrepreneurs' well-being at work. The wellbeing project is co-funded by the Southern Finland Social Fund (ESF) and the South-East Finland ELY Center. This is a quantitative study, where data was analyzed using IBM SPSS Statis-tics 19.0 software. The data was collected in from the wellbeing project in the years 2010 - 2012. The material consisted of a working capacity index form (n = 29) and the entrepreneur's work and health self-assessment questionnaire (n = 27), which included structured questions. The results showed that the entrepreneurs' ability to work is good on average, and about 80% believe that they are able to continue their work with regards to healthon behalf for at least two years. Most of the entrepreneurs say that they are satisfied with their health and ability to work, at least most of the time. Ma-jority of the entrepreneurs are also satisfied with their mental well-being. How-ever, more than half of the entrepreneurs have many kinds of symptoms that affect their ability to work. Most of the problems were caused by muscular-skeletal disorders. Most of the physical load is caused by computer display screens and sedentary work. Also, almost all of the entrepreneurs felt that their work was stressed and caused a sense of always being in a hurry. More than a half of the entrepreneurs have problems in keeping a normal weight, and level of physical activity is low. This can also be seen as a general dissatisfaction with their own physical fitness. Most of the entrepreneurs felt that health is im-portant to their enterprise. More than a half of the entrepreneurs (70%) had a contract with the service provider of occupational health care. Preventive health protection and assistance should be added to particular en-trepreneurs whose ability to work is only on the satisfactory level. Also, time management and improvement of lifestyle, physical activity and weight man-agement, would be important for entrepreneurs working capacity and well-being. Interesting topics for further research would be similar research for small entrepreneurs from the larger research project, and from other parts of Finland. Also, a qualitative study of small business motivation to make lifestyle changes could bring more ways to improve the well-being of entrepreneurs.