Pohjoiskarjalaisten matkailuyritysten valmiudet vastaanottaa venäläisiä harjoittelijoita - Saukkola, Maarit; Lampén, Hanna (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2013)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää pohjoiskarjalaisten matkailuyritysten valmiuksia ja halukkuutta tarjota harjoittelupaikkoja venäläisille matkailualan opiskelijoille. Työn toimeksiantajana toimi Karelia-ammattikorkeakoulu, joka on mahdollistanut harjoittelupaikkoja Petroskoin valtionyliopiston opiskelijoille syksystä 2011 alkaen. Tutkimuksen tulokset ovat apuna Karelialle harjoittelupaikkojen mahdollistamisessa Pohjois-Karjalaan. Selvitys toteutettiin internetkyselynä loka-marraskuun 2012 aikana. Kysely lähetettiin 45 pohjoiskarjalaiselle sekä kahdelle maakunnan rajojen ulkopuolella olevalle matkailualan yritykselle. Yritykset valittiin tutkimukseen harkinnanvaraisesti tiettyjä kriteerejä käyttäen. Vastausprosenttia kasvatettiin puhelinhaastatteluilla ja vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 20 kappaletta. Tutkimuksessa selvisi, että matkailuyritykset ovat halukkaita ottamaan venäläisen harjoittelijan. Venäläiset asiakkaat ovat yritykselle tärkeitä, ja harjoittelija voi olla avuksi erityisesti venäjän kielen taitonsa ja kulttuurin tuntemuksensa avulla. Kyselyyn vastanneet yritykset edellyttävät harjoittelijalta vähintäänkin hyvää englannin ja auttavaa suomen kielen taitoa. Suosituimmat ajankohdat venäläisharjoittelijoiden ottamiselle olivat joulu–tammikuu sekä touko–heinäkuu. Tutkimuksen yritykset eivät olleet erityisen halukkaita maksamaan harjoittelusta palkkaa mutta olivat kuitenkin valmiita tarjoamaan harjoittelijalle majoituksen ja maksuttomat ateriat. Jatkossa voitaisiin selvittää Pohjois-Karjalassa olleiden venäläisopiskelijoiden ja harjoittelupaikkoja tarjonneiden yritysten kokemuksia harjoittelujaksoista. Tutkimus voitaisiin suorittaa teemahaastattelun avulla. The purpose of this thesis was to survey the interest and possibilities in North Karelian tourism companies to take Russian tourism students as trainees. The study was commissioned by the Karelia University of Applied Sciences which has been enabling training placements for students of the Petrozavodsk State University since the autumn ...