Tuki ja kontrolli valvontarangaistuksessa Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueella - Veikkanen, Tanja; Roth, Tanja (Laurea-ammattikorkeakoulu, 2013)
Opinnäytetyömme tarkoituksena oli selvittää, miten tuki ja kontrolli esiintyvät valvontarangaistuksessa tukipartiotyössä Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueella. Valvontarangaistus on marraskuussa 2011 voimaan tullut uusi rangaistus Suomessa. Valvontarangaistuksessa tuomittu voi suorittaa enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen kotonaan. Tuomittua valvotaan kehoon kiinnitettävän pannan ja tuomitun asunnossa olevan vastaanottimen välityksellä. Tukipartio valvoo valvontarangaistukseen tuomittua. Teoreettisena viitekehyksenä toimii ajatus asiakkaan kuntoutumisesta ja uusintarikollisuuden vähentämisestä sekä tuen ja kontrollin merkityksestä. Rikosseuraamuslaitoksen keskeinen tavoite on uusintarikollisuuden vähentäminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Näillä pyritään tukemaan tuomittua yhteiskunnassa selviytymiseen. Opinnäytetyömme on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Keräsimme aineiston sähköisellä kyselylomakkeella, jonka lähetimme Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen kolmelle tukipartiolle eli kymmenelle ihmiselle. Kaikki eivät vastanneet kyselyyn. Aineiston keruu tapahtui syksyn 2012 aikana. Tuloksista käy ilmi, että työntekijät suhtautuvat pääasiassa myönteisesti valvontarangaistuksen tuloon osaksi suomalaista rangaistusjärjestelmää. Vastausten perusteella työntekijöiden mielestä tukea ja kontrollia esiintyy hyvin valvontakäyneillä, mutta esimerkiksi pitkät välimatkat tuovat omat haasteensa työhön. Support and control at home detention in the Criminal Sanctions Region of Eastern and Northern Finland The purpose of our thesis was to find out how support and control exist in home detention in support patrol´s work in the area of Eastern and Northern Finland. The home detention has become part of the Finnish penalty system in November 2011. A convict that has been sentenced to home detention can do a maximum of six months penalty at home instead of prison. Supervision is based on electronic monitoring. Support patrol supervises a person who has been sentenced to home detention. Our ...