TUOTTEISTAMISEN NÄKÖKULMA ULKOILUREITTIEN JA VIRKISTYSALUEIDEN KEHITTÄMISEEN - ESIMERKKEINÄ POHJOIS-KARJALA JA SKOTLANTI - Härkönen, Janne (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2013)
Opinnäytetyössä tuotiin esille tapoja, joilla pyritään kehittämään Pohjois-Karjalan virkistysreitistölle uusi ylläpitomalli. Uusia tapoja rahoitukseen ja käytännön ylläpito työhön etsittiin Skotlannissa toimivilta virkistysalueiden ylläpitotahoilta. Työssä esitellään kotimaisten virkistysalueyhdistysten sekä Scottish National trustin ja Stirling councilin toimintaa. Virkistysreitistöä käsiteltiin työssä matkailu- ja palvelutuotteen näkökulmasta. Virkistysalueyhdistysten ja valittujen Skotlannin tahojen toiminnassa keskitytään rahoitukseen ja ylläpitotoiminnan käytännön toteutukseen. Selvitettävänä oli, miten virkistysalueyhdistykset rahoittavat toimintaansa ja miten tätä voisi kehittää. Selkeänä erona kotimaisten virkistysalueyhdistysten ja Skotlannin tahojen rahoituksessa ovat lahjoitukset. Scottish national trust saa erisuuruisia lahjoituksia ja varat menevät virkistysalueiden ja reittien ylläpitoon. Skotlannissa esiin tuli vahvasti myös vapaaehtoisuus. Virkistysalueiden ja reittien käyttäjät tekevät vapaaehtoistyönä reitistön ylläpitotoimenpiteitä. This thesis points out ways to develop a new maintenance procedure for recreational trails in North Karelia. Financing and practical maintenance procedures were sought after from the trusts taking care of recreational trails in Scotland. This thesis introduces actions of Finnish recreational area trusts, the Scottish National Trust and the Stirling Council. Recreational trails were considered from the point of view of travel and tourism product. The focus in analysing recreational area trusts in Finland and chosen Scottish trusts is in financing and in the execution of the maintenance procedures. This thesis explains how the recreational area trusts fund their operations and how the funding procedures could be developed in the future. The major difference in financing between the Finnish and Scottish trusts is donations. The Scottish National Trust receives many donations which are used for maintenance of recreational trails and areas. Users of recreational ...