Venäjä-osaaminen Pohjois-Karjalan matkailuyrityksissä - Kontkanen, Marjo; Turunen, Noora (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2013)
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa Pohjois-Karjalan matkailuyritysten ja -organisaatioiden Venäjä-osaamisen tila ja kehitystarpeet, koska venäläismatkailijoiden määrä on ollut nousussa jo usean vuoden ajan ja näin ollen Venäjä-osaamisen taito on myös tärkeää. Opinnäytetyö päivitti myös jo vuonna 2007 tehdyn samantyylisen opinnäytetyön ”Russkaja Ducha – Asenteet venäläiseen matkailijaan sekä venäjän kielen ja kulttuurin tuntemus Pohjois-Karjalan majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksissä”. Teoriaosuudessa käsiteltiin opinnäytetyössämme käytettyjä tutkimusmenetelmiä, venäläismatkailijoita ja venäläistä tapakulttuuria. Opinnäytetyön tuloksina saatiin teemahaastattelujen avulla selville erilaisten matkailualan yritysten ja organisaatioiden Venäjä-osaamisen tila sekä, mitä yritysten edustajat näkevät kehittämistarpeina Venäjä-osaamisen tilassa Pohjois-Karjalan alueella. Yritykset valittiin matkailuklusteria apuna käyttäen. Haastattelimme seitsemää matkailualan yritystä. Tuloksista päätellen Venäjä-osaamisen tasossa on Pohjois-Karjalassa parannettavaa. Suurimpina ongelmina nähtiin venäjän kielen osaamisen puute sekä markkinointiin liittyvät ongelmat. Toimeksiantajana opinnäytetyössä oli ISAT Venäjä-osaaminen, joka on osa Itä-Suomen ammattikorkeakoulujen yhteistyöhanketta. The aim of this thesis was to research the state of Russia expertise and its de-velopment needs in tourism companies and organizations in North Karelia. Russia expertise is important because the amount of Russian travelers has been increasing heavily during the past few years. This thesis also updated the thesis called “Russkaja Ducha − Attitudes towards Russian Traveller and Knowledge of Russian Language and Culture among Companies Offering Accommodation and Programme Services in North Karelia”. The theoretical part consists of introducing Russian travelers, Russian customs and the research methods of this thesis. The outcomes of the thesis were the knowledge about the state of Russia expertise and the main development needs in tourism companies ...