Grand Gavia : Lasisen palkinnon suunnittelu ja toteutus - Pietilä, Paula (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämä opinnäytetyö käsittelee lasisen palkinnon suunnittelua ja valmistusta. Palkinto toteutettiin Pohjois-Savon Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) järjestämän Northern Savonia Business Award 2012 -kilpailun voittajalle. ELY- keskus toimi tässä työssä myös asiakkaana. Kilpai-lussa käytettiin Golden Gavia (Kultainen Kuikka) –palvelumallia, jonka graafiseen ilmeeseen ja tyy-liin asiakas halusi palkinnon sointuvan. Palkinto ojennettiin pohjoissavolaiselle voittajayritykselle Savosta Maailmalle –gaalaillassa joulukuussa 2012. Tekijä keräsi työtä varten aineistoa jo olemassa olevista lasipalkinnoista. Palkintoihin perehtymisen tarkoituksena oli muodostaa käsitys, minkälaisia palkinnot yleensä ovat, mitä yhteisiä ominaisuuk-sia niillä on ja etsiä perinteisistä palkinnoista poikkeavia vaihtoehtoja. Tekijä suunnitteli ja valmisti kuikan päätä esittävän palkinnon. Tavoitteena oli toteuttaa palkinto, joka vastasi asiakkaan toiveita. Työn tarkoituksena oli perehtyä suunnitteluun, jossa asiakas on vahvasti läsnä sekä kehittää tekijän osaamista lasin työstössä. Palkinnon valmistustekniikaksi valit-tiin lasin uunivalutekniikka teoksen muotojen sekä tekijän oman kiinnostuksen vuoksi. Tekijä kehit-ti kädentaitojaan valumuottien valmistuksessa sekä uunivalutekniikassa tekemällä kokeiluita lasi-murskasta ennen varsinaisen palkinnon toteutusta. Lopputuloksena opinnäytetyössä valmistui luovanprosessin kautta uniikki, veistosmainen lasipalkin-to, joka vastasi asiakkaan toiveita. Palkinnossa yhdistyivät tekijän oma sekä Golden Gavian tyylit. Opinnäytetyöraportissa kuvataan työn lähtökohdat, keskeisimmät työvaiheet palkinnon suunnitte-lusta ja toteutuksesta, pohditaan työn onnistumista sekä tekijän ammatillista kehittymistä. This final thesis deals with design and manufacture of a glass award. The award was executed for a winner of Northern Savonia Business Award 2012 contest, organized by Centre for Economic Development, Transport and the Environment in North Savo. The organizer of the contest was also a customer of this final thesis. The idea was that the award was match the graphic design of the Golden Gavia service model. The winning company of the competition was awarded the glass award in the Golden Gavia Gala in December 2012. The award was designed and manufactured to represent a head of a black-throated diver which comes out of water. The goal was to carry out a design which would meet the client’s hopes and suit the competition’s graphic design. The object of the work was to get acquainted with custom-er-based designing and develop the glass processing skills of the author. The glass manufacture technique was kiln casting which was chosen on the basis of the shapes of the award and the au-thor’s interest in the technique. The author developed her glass and mold making skills by making test blocks before the final award. As a result a unique, sculpture-like glass trophy was executed through a creative process. There in the blue and bright colored glass award is united the author’s own, as well as Golden Gavia’s styles. The main points of designing and manufacturing the award is described in this final thesis report. The author collected information about the existing glass awards as a background for the work.