Mateen (Lota lota) poikasten starttiruokinta kuivarehua ja artemiaa käyttäen - Heikkinen, Satu (Turun ammattikorkeakoulu, 2012)
Made (Lota lota) on ainoa makeanveden turskakala, jonka kannat ovat taantuneet Itämeressä. Made on uusi viljelylaji. Mateen poikasia on Euroopassa startattu artemialla, rataseläimillä ja kuivarehulla. Ahvenanmaalla toteutetussa starttiruokintakokeessa testasimme ruuan vaikutusta kasvuun ja selviytymiseen ensimmäisen kuukauden ajan. Vastakuoriutuneille poikasille aloitettiin ruokinta, kun niille oli kehittynyt suu ja uimarakko täyttynyt ja ne olivat siirtyneet vaakauintiin. Kokeessa toiselle ryhmälle ruokinta aloitettiin heti pelkällä kuivarehulla ruokinta 24 h/vrk. Toinen ryhmä ruokittiin artemian vastakuoriutuneilla poikasilla alussa 4 kertaa vuorokaudessa kuivarehun lisäksi. Artemian määrää pienennettiin pikkuhiljaa kolmen viikon ajan, jonka jälkeen poikaset siirtyivät ruokailussa kokonaan kuivarehulle. Poikaset kasvoivat hitaasti +15 asteisessa vedessä. Ruokintaryhmien välissä oli suuri ero. Kuivarehulla startatut poikaset eivät oppineet syömään kuivarehua riittävän hyvin, jotta olisivat selvinneet, joten kaikki poikaset kuolivat kokeen aikana. Artemian ja kuivarehun yhteisstarttauksessa poikaset selviytyivät paremmin. Ne oppivat syömään artemiaa todella hyvin, mutta kuivarehun syömisen oppimisessa oli hieman vaikeuksia. Poikaset olivat syntyessään 4 mm pitkiä ja kasvoivat kuukauden aikana keskimäärin 11 mm pitkiksi. Pisimmät yksilöt olivat 21 mm pitkiä, koska ne olivat syöneet lajitovereitaan. Artemia–kuivarehu-yhdistelmällä startattuja poikasia oli jäljellä kuukauden kuluttua alle 5 % ja pelkällä kuivarehulla startattuja ei yhtään. Poikasten kuolleisuuteen artemiaryhmässä vaikutti kannibalismi sekä chilodonella ja vesihome. Burbot is the only freshwater cod fish the stocks of which have decreased across the Baltic sea lately. As a farming species, burbot is a newcomer. In Europe, burbot´s larvae are first fed with artemia, rotifers and dry feed. The study tested and documented how the quality of the first feeding affects the growth rate and survival of the burbot larvae during the first month. The larvae hatched on 27 March and feeding was started on 2 April when the larvae started to swim horizontally and they had developed their mouths and swim bladders. The second group, which was fed 24 h/day, was immediately offered with dry feed. In addition of dry feed, the other group was given newly hatched artemia for four times per day. The amount of artemia slowly decreased during a three-week period and after that the larvae were fed only with dry feed. The larvae grew slowly in 15 ° C water. There was a significant difference between the feeding groups. The larvae that was fed only with dry feed since the start did not learn to eat dry feed well enough to survive, so they all died during the experiment. The larvae started with artemia and dry feed had a better survival rate. They learned to eat artemia very well, but had some trouble learning to eat dry feed. When hatched, the larvae were 4 mm long, and during the next month they grew up to approximately 11 mm of length. The longest individuals were 21 mm, most likely because of cannibalism. After a month, in the group where the larvae were fed with artemia and dry feed combination there were less than 5% alive, whereas in the group offered with just dry feed there were none left. The number of the dead larvae was caused by cannibalism, chilodonella and water mold.