Internet-piratismin vaikutukset muusikoihin - Oinonen, Joonas (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2012)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää pohjoiskarjalaisten muusikoiden mielipiteitä tämänhetkisestä tekijänoikeuslainsäädännöstä ja Internetin välityksellä tapahtuvasta piratismista. Musiikki on osa ihmisten jokapäiväistä elämää, ja sen leviäminen laittomasti ihmisten tietokoneille Internetin välityksellä aiheuttaa jatkuvaa keskustelua. Piratismi on ilmiö, joka koskettaa muusikoita musiikkityylistä tai kansallisesta alkuperästä riippumatta. Aiheesta on vain vähän kirjallisuutta, vaikka piratismin vaikutuksista löytyy useita tutkimuksia. Tutkimuksessa haastateltiin viittä pohjoiskarjalaista artistia, joilla jokaisella on monien vuosien kokemus alasta. Tietoa artistien mielipiteistä, koskien piratismia ja tekijänoikeuslainsäädäntöä, saatiin toteuttamalla teemahaastattelu. Tällä tavoin voitiin antaa mahdollisuus artisteille kommentoida vapaasti omia näkemyksiä ja kokemuksia sekä muodostaa käsitys tämänhetkisistä mielipiteistä artistien keskuudessa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta pohjoiskarjalaisten muusikoiden näkevän piratismin negatiivisena asiana, joka vähentää artistien tuloja. Tekijänoikeuslainsäädäntö nähdään sekavana ja vaikeasti seurattavana, minkä johdosta piratismia tulee estää toisenlaisilla keinoilla kuin lainsäädännöllä. Vastauksien perusteella saatiin suuntaa antava kuvaus tämänhetkisestä tilanteesta, joten yleistämistä kaikkien muusikoiden keskuudessa tulee välttää. The aim of this thesis was to investigate the opinions of North Karelian musicians regarding the current copyright legislation and piracy on the Internet. Music is a part of people’s daily life and the illegal spreading of music files via computers and the Internet is provoking constant discussion. Piracy is a phenomenon which affects musicians, no matter what the genre or national origin of the musician is. There is not much literature on the topic, although it is possible find research regarding the effects of the piracy. The study was based on five interviews with North Karelian musicians, each having many years of ...