Venäläinen opiskelija opiskeluterveydenhuollon asiakkaana : Pidä huolta itsestäsi! -opaslehtinen - Aatola, Simo-Pekka (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2012)
Venäläisten määrä ja sitä kautta venäläisten opiskelijoiden määrä Suomessa on kasvussa. Venäläisten erilainen terveyskulttuuri, tavat sekä kommunikointi eroavat suomalaisesta. Tikkarinteellä toimii Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun opiskeluterveydenhuolto. Sekä suomalaiset että ulkomaalaiset käyttävät sitä. Venäläisten opiskelijoiden sekä opiskelu-terveydenhuollossa toimivien terveydenhoitajien välille syntyy välillä erilaisesta terveys-kulttuurista johtuvia ongelmatilanteita. Ymmärtämällä toinen toistamme sekä opiskeluter-veydenhuollossa että muualla kykenemme pitämään huolta itsestämme ja toisista. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää opiskeluterveydenhuoltoa suomalaisen terveyden-hoitajan ja venäläisten opiskelija-asiakkaiden välillä. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa opaslehtinen, joka voidaan antaa opiskelijalle mukaan ensimmäisen käynnin jälkeen. Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin aihetta sekä suomalaisen että venäläisen terveydenhuoltojärjestelmän, itsehoidon, terveyden edistämisen, terveysohjauksen sekä lääkärinpalveluiden saatavuuden kannalta. Opaslehtisessä on kuvattu keskeisimmät päätelmät opinnäytetyöstä sekä suomeksi että venäjäksi. Opinnäytetyöprosessi alkoi toukokuussa 2011 ja opaslehtinen oli valmis marraskuussa 2012. The number of Russian-speaking people, and thus Russian-speaking students, is increasing in Finland. The Russian health care culture, communication, and behaviour differ from the Finnish ones. The student health care services at North Karelia University of Applied Sciences are available on Tikkarinne campus. Both Finnish and Russian-speaking students use the services. Sometimes problems arise between the public health nurses and Russian-speaking students, for example in communication, due to differences in the health care culture. By understanding each other in the student health care services as well as elsewhere makes us able to take care of each other. The purpose of this thesis was to help public health nurses and Russian-speaking students to understand each ...