Arpiongelmat ja niiden hoito: verkkokurssi sairaanhoitajaopiskelijoille - Kalinen, Laura; Sinkkonen, Virpi (2021)
Arven muodostuminen kuuluu osaksi ihon normaalia paranemisprosessia haavan syntymisen jälkeen. Joskus arvet voivat aiheuttaa ongelmia, kuten kiristämistä, kutinaa, kipua ja liikelaajuuden rajoittumista. Arpiongelmat ovat Suomessa vähäisiä, mutta voivat heikentää merkittävästi potilaan elämänlaatua. Arpiongelmien taustalla voivat olla arven liikakasvu, arpikasvain tai arven surkastuma. Arpiongelmia voidaan ennaltaehkäistä hyvällä itsehoidolla, kuten arven rasvaamisella. Arpiongelmien hoitoon on kehitetty myös eri hoitomuotoja, kuten silikonipainetuet ja kortikosteroidit. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli antaa tietoa arpiongelmista ja niiden ehkäisystä sekä hoidosta hoitotyön opiskelijoille. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa verkkokurssi arpiongelmista Karelia-ammattikorkeakoulun kirurgisen hoidon opintojaksolle. Jatkokehitysideana voisi syventyä lapsilla esiintyviin arpiongelmiin ja niiden hoitoon. Keloidin syntytapaan voisi perehtyä vielä tarkemmin, sillä se on edelleen mysteeri. Opinnäytetyötä voivat hyödyntää myös valmiit sairaanhoitajat, sillä tutkittua tietoa aiheesta löytyy vain vähän. Scar formation is a normal part of skin the healing process after the formation of the wound. Sometimes scars could cause problems like tightening, itching, pain and limit of the range of motion. There are not many scar problems in Finland. They can impair the patients’ quality of life. A hypertrophic scar, keloid or scar atrophy can be in the background of scar problems. Scar problems can be prevented by good self-care, for example by applying ointment on the scar. There are different treatments for the scar problems, like silicon pressure pads and corticosteroids. The aim of this study was to provide nursing students with information on scar problems, their prevention and treatment for nursing students. The objective of this thesis was to create an online course about the scar problems for the study unit of Surgical Nursing in the Karelia University of Applied Sciences. A further development idea could be to focus on scar problems that occur in children. Keloid formation could be explored more closely because it is still a mystery. This thesis could also benefit graduated nurses, because there is only little researched information available about the topic.