Ammattikorkeakouluopiskelijoiden työelämätaidot ja oppilaitoksen tuki: case Karelia-ammattikorkeakoulu - Saukkoriipi, Pia (2021)
Työelämätaitoja opitaan opiskeluaikana työelämän, mutta myös oppilaitosten tarjoaman koulutuksen kautta. Korkeakoulujen opinto- ja uraohjauskäytänteet ovat hyvin moninaisia. Eri työelämätaitojen hallinnalla sekä opiskelijoiden saamalla yksilöllisellä tuella on suuri merkitys työllistymiseen opintojen jälkeen. Korkeakoulutettujen työttömyys on ollut nousussa jo muutaman vuoden ajan. Covid-19-pandemian myötä tilanne huonontui entisestään ja oppilaitoksien tarjoaman tuen merkitys on noussut suurempaan rooliin erityisesti vastavalmistuneiden työllistymisen osalta. Tutkivan kehittämistyön toimeksiantajana toimi Karelia-ammattikorkeakoulun urapalvelut. Työn tarkoituksena oli selvittää Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden näkemys heidän työelämätaidoistaan sekä työelämäkontakteista, mitä tukea he saavat tällä hetkellä Karelia-ammattikorkeakoulun eri palveluiden kautta, miten he kokevat saamansa tuen ja mitä tukea he kaipaisivat lisää. Tiedon keruussa käytettiin Webropol-kyselyä, joka lähetettiin kaikille Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille sähköpostitse. Kysely koostui strukturoiduista pääosin kvantitatiivisista, mutta myös kvalitatiivisista kysymyksistä. Vastauksia kyselyyn tuli yhteensä 312. Tutkimus tarjosi paljon ajankohtaista ja uutta tietoa muun muassa siitä, millä tasolla vastaajien työelämätaidot olivat sekä mitkä Karelian palvelut koettiin tärkeiksi ja minkä osalta toivottiin kehittämistoimia Karelian puolelta. Kehittämistyön tuloksena Karelia-ammattikorkeakoulu sai kyselyn tulokset kokonaisuudessaan käyttöönsä palveluidensa kehittämiseen.