Nuoret ja sijoittaminen, vastuullisuuden merkitys sijoituspäätöksen tekemisessä - Viippola, Noora (2021)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, kuinka nuoret aloittavat sijoittamisen ja tekevät sijoituspäätöksensä, mistä ja kuinka paljon sijoittamisesta hankitaan tietoa ennen sijoituspäätösten tekemistä ja vaikuttavatko ESG-kriteeristön mukaiset vastuullisen sijoittamisen periaatteet sijoituskohteen valintaan. Lisäksi selvitettiin, käyttävätkö nuoret pankkien sijoitusasiantuntijapalveluja sijoituspäätösten tekemisessä. Opinnäytetyön toimeksiantaja on OP Ylitornio. Opinnäytetyön aihe valikoitu sekä omasta että toimeksiantajan mielenkiinnosta nuorten sijoittamista kohtaan. Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä tutkin sijoittamisen toimintaympäristöä, eri sijoitusinstrumentteja, sijoituskohteen valintaan vaikuttavaa tekijöitä, vastuullisen sijoittamisen periaatteita ja menetelmiä sekä sitä, mitä vastuullinen sijoittaminen OP-ryhmässä tarkoittaa. Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin määrällisenä eli kvantitatiivisena tutkimuksena. Tiedonkeruuvälineenä käytettiin Webropol -kyselytyökalua, jonka avulla toteutettiin sähköinen kysely. Kysely lähetettiin marraskuussa 2021, ja siihen vastasi 565 Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijaa. Tutkimustulokset osoittivat, että suurin osa opiskelijoista on aloittanut sijoittamisen läheisensä suosituksesta ja sijoituspäätöksiin hankitaan tietoa eri medioista sekä yritysten ja asiantuntijoiden artikkeleista ja raporteista. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että eri ESG-kriteeristön mukaiset vastuullisen sijoittamisen osa-alueet olivat opiskelijoille tärkeitä sijoituspäätöksen syntymisessä ja osa nuorista myös hyödynsi pankin sijoitusneuvontaa sijoittamisessa.