Vaihtoehtoiset eläinten pelastamisen toimintamallit - Kokkonen, Henriikka (2021)
Opinnäytetyössä selvitetään eläinten pelastamisessa huomioitavia asioita sekä esitetään vaihtoehtoinen hevosen liinoittamisen toimintamalli. Teoriaosuudessa läpikäydään muutamia eläinten pelastamisen toimintamalleja ja lainsäädännöllisiä sekä varautumisen velvoitteita kotieläintuotannon näkökulmasta. Tavoitteena oli tuottaa pelastusalalle käyttökelpoinen ja huomioitava selvitys kartoittamalla vastaukset tutkimuskysymyksiin ja huomioimalla yhteiskunnallisia ilmiöitä sekä kehittämiskohteita muuttuvissa toimintaympäristöissä. Aiheen rajaamiseksi opinnäytetyö käsittelee aiheeseen liittyviä ilmiöitä esimerkinomaisesti. Käytännön toimintamallien harjoittelu toteutui lypsy- ja nuorkarjan käsittelyn osalta yhteistyössä alueen yrittäjien ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen Lieksan sekä Viekin paloaseman pelastushenkilöstön kanssa. Eläinten pelastamisen toimintamallien ajantasaisuuden selvittämiseksi ja eräiden ideoiden kommentoimiseksi Webropol-kysely tavoitti sähköpostitse pelastusalan ja pelastaja-, alipäällystö- sekä pelastusalan palopäällystö (AMK) tutkinto-opiskelijat keväällä 2021. Kyselyssä esitettyjä ideoita olivat ehdottaneet eräät yrittäjät ja Viekin VPK ry:n sammutuspäällikkö, jotka tapasin agrologiopintojen erikoistumisharjoittelun ja opinnäytetyön valmistamisen ajankohtina. Ideoiden lisäksi kyselyn tavoitteena oli kartoittaa eläinten pelastamiseen liittyviä asenteita sekä kokemuksia saadusta koulutuksesta, joita voidaan hyödyntää tutkintokoulutuksen kehittämiseksi. Yhteistyön avulla selvitettiin ja esille nostettiin erilaisia ilmiöitä, toimintamalleja sekä vaihtoehtoisia toimintatapoja riskien hallitsemiseksi. Kansallisesta näkökulmasta esitetään muutamin nostoin toimijoiden käytäntöjä sekä yleisesti varautumiseen vaikuttavia toimia. Ilmiönä esiintyi, että tulevaisuudessa kehittämistä tarvitaan yhteistoiminnalliseen varautumiseen, toimijoiden ja tilojen riippuvuussuhteet sekä saavutettavuus huomioiden esimerkiksi harjoituskäytäntöjä tarkastelemalla. The thesis examines the issues from animal rescue and produces an alternative way for slinging a horse. The theory and practice of a few animal rescue models, legal and emergency planning which are obligations for domestic animal production are studied. The goal was to produce a useful and notable report for the rescue service sector in Finland. The mode of action was to ask and find the answers to research questions and observe the social phenomena as well as targets for development in operational environments which change. The practical operation training for the study was carried out with dairy and young cattle in cooperation with the rescue personnel from North Karelia fire and rescue department, Lieksa and Vieki fire stations. In order to collect the up-to-date information from animal rescue models and gather comments a Webropol-survey was organized in spring 2021 by email. It was carried out among the rescue service sector, firefighters, sub-officers and Bachelor of Rescue Services degree students. The ideas which were in the survey, were suggested by entrepreneurs and the firefighting chief at Vieki VPK ry. The meeting was during the practical training period of the author. The main goal was to find attitudes towards animal rescue and education required, in order to improve the education programmes in the field. With the cooperation different phenomenon was studied and different models and alternative modes of action to manage risks were clarified. From the national perspective various ways of practice of the operators and general tasks of emergency planning were introduced. It was clear that in the future there is a need to develop collaboration and to do practices and get modes clear on how availability effects the rescuing. I lärdomsprovet undersöks de frågor som ska beaktas vid räddning av djur och presenteras en alternativ modell för att trasa en häst. Den teoretiska delen går igenom några verksamhetsmodeller för att rädda djur samt juridiska plikter och försiktighetsplikter i husdjursproduktionen. Syftet med lärdomsprovet var att ta fram en användbar och betydelsefull rapport för räddningsbranschen genom att kartlägga svaren på forskningsfrågor och ta hänsyn till relaterade sociala fenomen och utvecklingsområden i föränderliga verksamhetsmiljöer. För att avgränsa ämnesområdet behandlas olika fenomen som exempel. Träningen av praktiska verksamhetsmodeller för hantering av mjölk- ock ungboskap genomfördes i samarbete med företagare i området och räddningspersonalen vid Norra Karelens räddningsverk i Lieksa och Vieki brandstation. För att ta reda på aktualiteten av djurräddningsmodeller och för att kommentera några idéer sändes Webropol-undersökningen till examensstuderande i räddningsbranschen och räddningsstudenter och räddningsbrandmänstudenter (YH) våren 2021. Några företagare och släckningschefen för Viekis frivilliga brandkår gav idéer för Webropol-undersökningen. Dem mötte jag under min specialiseringspraktik för agrologstudierna och då jag skrev mitt lärdomsprov. Syftet med udersökningen var också att kartlägga attityder till att rädda djur och erfarenheter från agrologutbildningen, som kan användas för att utveckla examensutbildningen. Genom samarbetet har olika verksamhetsmodeller och alternativa sätt att hantera risker indentifierats och lyfts fram. Ur ett nationellt perspektiv presenteras aktörernas praxis och de åtgärder som påverkar beredskapen generellt. I framtiden behövs utvecklingen av gemensamma föberedelser. Därtill måste man ta hänsyn till aktörers och anläggningars ömsesidiga beroenden samt deras tillgänglighet genom att till exempel söka att ta mode för sig att.