Poroteurastuksen sivutuotteet osaksi kiertotaloutta - Mattila, Niina (2021)
Työn tavoitteena oli tarkastella poroteurastamon toiminnassa syntyvien sivutuoteraaka-aineiden nykytilannetta sekä pyrkiä löytämään uusia hyödyntämismahdollisuuksia raaka-aineille, joita poroteurastuksessa syntyy. Keskeinen osa työtä oli selvittää sivutuotteiden tal-teenottoa poroteurastamolla. Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin vajaasti hyödynnettyjä pororaaka-aineiden hyödyntä-mismahdollisuuksia poron sivutuotteiden arvoketjun näkökulmasta. Arvoketjun ajatuksena on, että raaka-aine on arvokkainta elintarvikkeena, lemmikkituotteissa tai käsityöraaka-aineena. Arvoketjun alaosassa ovat biokaasu tai kompostointi, ja alimpana sivutuotteiden hautaaminen, minkä tulisi olla viimeisin vaihtoehto. Työssä tarkasteltiin raaka-aineittain poronsivutuotteiden hyödyntämismahdollisuuksia ja talteenoton kehittämistä eri käyttötarkoituksiin sopiviksi. Esimerkiksi poronverelle saatiin luotua talteenottojärjestelmä, joka mahdollistaa poronveren kaupallisen hyödyntämisen ja poronverituotteiden jalostamisen. Sivutuotetoiminnan kannattavuuden tarkastelu osoitti, että poron kokonaisvaltaisella hyödyntämisellä ja sivutuotteiden jalostamisella porotilan tulot voidaan saada kaksinkertaisiksi pelkkään lihanmyyntiin verrattuna. Poroteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisellä voidaan kattaa yli puolet teurastamon vuotuisista käyttökustannuksista. Taloudellisen vaikutuksen lisäksi poronsivutuotteiden hyödyntämisellä on vaikutusta toiminnan ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen.