Olosuhdeanalyysi asiantuntijapalveluna : IoT-anturoinnin ja BigDatan käyttö kiinteistön olosuhteiden analysointiin - Peltoniemi, Niko (2021)
Opinnäytetyön tilasi Caverion Suomi OY. Toimeksiannon tarkoituksena oli kehittää uusi asiantuntijapalvelu, jonka avulla yhtiön asiakkaat voisivat hankkia lisätietoa kiinteistöjensä kunnosta sekä vallitsevista sisäilmaolosuhteista. Kehitettyyn palveluun sisältyvät tiedonkeruu asiakkaan kiinteistöstä, tiedon analysointi sekä raportointi asiakkaalle. Tiedot kerättiin langattomilla IoT-antureilla pilvipohjaiseen Caverion SmartView -palveluun johon asiakkaalla on myös pääsy. Tarve asiantuntijapalvelun kehittämiseen on ilmeinen koska vain harvoilla asiakkailla on resursseja tutkia palveluun kerättävää tietoa riittävällä tasolla, eikä opinnäytetyön tilaajalla ole vielä tämänkaltaista palvelua. Palvelu kehitettiin yhteistyössä yhtiön Caverion Suomi Oy:n Kokkolan toimipisteen automaatiohuoltopäällikön, Pohjois-Suomen myyntipäällikön sekä SmartView-palvelun tuotepäällikön ja asiakkaiden kanssa. Heidän asiantuntemuksensa asiakkaiden tarpeista ja toiveista sekä SmartView -palvelun mahdollisuuksista oli erittäin tärkeää tämän palvelun kehityksessä. Opinnäytetyön tietopohjaa varten on tutkittu sisäilman epäpuhtauksien ja ilmiöiden vaikutusta käyttäjiin ja talotekniikan mahdollisesti aiheuttamia ongelmia. Tutustuttiin myös Caverion SmartView:in tarjoamiin mahdollisuuksiin sekä työkaluihin. Käytännön osuudessa tutkittiin Caverion Suomi Oy:n asiakkaiden kiinteistöistä kerättyjä tietoja, sekä etsittiin ilmiöille ja ongelmille mahdollisia selityksiä etsimällä syy-seuraussuhteita. Näitä edellä mainittuja korrelaatioita pystyttiinkin löytämään. Tämän ansiosta saatiin kehitettyä asiantuntijapalvelu, jolle on selkeä tarve. Opinnäytetyö sisältää salatun liiteosan. The thesis was commissioned by Caverion Suomi OY. The purpose was to develop a new expert service that would enable the company's customers to obtain additional information about the condition of their properties and the prevailing indoor air conditions. The developed service includes data collection on the customer's property, data analysis and reporting to the customer. The data was collected with wireless IoT sensors in the cloud-based Caverion SmartView service, to which the customer also has access. The need to develop an expert service is obvious because only a few clients have the resources to study the information collected in the service at a sufficient level, and the commissioner of the thesis does not yet have such a service. The service was developed in co-operation with Caverion Suomi Oy Kokkola office's automation service manager, Northern Finland sales manager, the product leader and customers of the SmartView service. Expertise in customer needs and desires, as well as the capabilities of the SmartView service, was vital in the development of this service. For the information base of the thesis, the effect of indoor air pollutants and phenomena on users, as well as the possible problems caused by building systems was studied. The possibilities and tools offered by Caverion SmartView were also explored. In the practical part, the data collected from Caverion Suomi Oy customers' properties were examined, and possible explanations for the phenomena and problems were sought by looking for cause-and-effect relationships. Indeed, these above-mentioned correlations could be found. This led to the development of an expert service for which there is a clear need. Thesis contains secret attachments.