Kunnossapitourakan viisivuotis-kuivatussuunnitelma - Halonen, Santeri (2021)
Opinnäytetyössäni tuotin kuivatussuunnitelman Sodankylän maanteiden hoitourakkaan vuosille 2022–2025. Kerron kuivatusprosessin etenemisestä, suunnittelusta, tarpeen kartoittamisesta ja lopulta myös toteutuksesta ja toteutuksen erivaiheista. Työtä varten hankin ELY:n konsulttien laatimat raportit päällysteiden kunnosta sekä kuivatuspuutteista Sodankylän urakan alueella. Suunnittelun pohjalla käytin myös omia havaintojani, joita olen edellisinä kolmena kesänä tehnyt alueella liikkuessani. Haastatteluiden avulla sain tärkeää tietoa kuivatuksen tärkeydestä ja vaikutuksista muuhun tienhoitoon niin taloudellisesti kuin käytännön tasollakin. Kirjallisista materiaaleista hankin tietoani kuivatuksen käytänteisiin. Työni lopputuloksena syntyivät neljänvuoden suunnitelmat tierekisteriosoitteineen inventoituna tarpeellisuuden mukaan Sodankylän maanteiden hoitourakkaan. Suunnitelmista huomaa alemman tieverkon olevan erittäin vahvasti edustettuna. Näin ollen kuivatustarpeet sijoittuvat pääosin alemmalle tieverkolle. Edellä mainitusta voikin päätellä, että kuivatuksen resursseja olisi syytä lisätä. The aim of this thesis study was to produce a drainage plan for the Sodankylä road maintenance contract for the next four years and to describe the drainage process progress from inventory and planning to the substantial job. Material for the study was collected from ELY’s consultants’ reports about the lack of drying and pavement problems. The author also made own observations about the condition of the roads in Sodankylä. Interviews were also carried out, and they gave important information about the effects of neglecting the drying measures and drainage. The effects have both economic and practical aspects. Printed sources, such as books and journals provided important information about the right practices. As a result of the study a four-year plan for Sodankylä’s road maintenance contract was drawn up. The targets were categorized in order of priority. Smaller roads are strongly represented in the plan so the drying resources are mainly targeted to the lower road network. From the above it can be concluded that resources need to be increased.